Ο τρόμος δεν έφυγε ποτέ από την Τουρκία: Γνώριζαν οι Αμερικανοί; 35 νεκροί, 40 τραυματίες




Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 40 τραυματίστηκαν στην «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον μιας πασίγνωστης ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης όπου σύχναζαν πολλές διασημότητες αλλά και ξένοι τουρίστες, της Reina, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας.

«Τουλάχιστον 35 συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός», δήλωσε ο Βασίπ Σαχίν λίγο μετά την επίθεση. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, πολλοί θαμώνες του νυχτερινού κέντρου έπεσαν στον Βόσπορο για να σωθούν από τα πυρά του δράστη της επίθεσης, που φορούσε στολή Άγιου Βασίλη.

Η επίθεση εναντίον της ντισκοτέκ, στην κοσμοπολίτικη συνοικία Ορτακιόι, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ακολουθεί μια σειρά πολυαίμακτων επιθέσεων στην πόλη το 2016.

Το νυχτερινό κέντρο απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον χώρο όπου λάμβαναν χώρα οι επίσημοι εορτασμοί για την έλευση της νέας χρονιάς, πλάι στον Βόσπορο.

Πολλοί από τους τραυματίες διακομίστηκαν στα επείγοντα καθώς δεκάδες ασθενοφόρα και οχήματα της αστυνομίας κατέφθασαν επί τόπου, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως άκουσαν τον δράστη να κραυγάζει κάτι στα αραβικά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan, κατά το οποίο μέσα στο νυχτερινό κέντρο τη στιγμή που διαπράχθηκε η επίθεση βρίσκονταν 700 ως 800 άνθρωποι.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης είχε ανακοινώσει προ ημερών την ανάπτυξη 17.000 ανδρών για την προστασία των εορτασμών για τη νέα χρονιά.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μια κουρδική αυτονομιστική οργάνωση στοίχισε τη ζωή σε 44 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αστυνομικούς, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για την απειλή τρομοκρατικής ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, θυμίζει ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου Reina

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως υπήρχαν σχέδια για τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Μεμέτ Κοτζαρσλάν, ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου Reina, όπου τις πρώτες πρωινές σήμερα διαπράχθηκε η επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 35 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τουλάχιστον 40.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας. Επιβλήθηκαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας εδώ 7-10 μέρες πριν. Και λοιπόν; Έγινε», είπε ο Κοτζαρσλάν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet.

Σύμφωνα με την έκδοση της Χουριέτ στο Διαδίκτυο, ο δράστης της επίθεσης χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι Καλάσνικοφ.

Τουλάχιστον 25.000 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών, κατά την ίδια πηγή.

Κατά πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα από άλλα τουρκικά ΜΜΕ, ο δράστης του μακελειού στο κατάμεστο νυχτερινό κέντρο φορούσε στολή Άγιου Βασίλη και μιλούσε αραβικά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν τουλάχιστον 35 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν σε αυτή την «τρομοκρατική ενέργεια».

01/01/2017 03:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Sputnik
Μόσχα, Russian Federation

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: