Ο κ. Αναστασιάδης βλέπει να κλείνουν εκκρεμότητες, αλλά και διάσταση απόψεων με Ακιντζί




Κλείνουν εκκρεμότητες, υπάρχει όμως και διάσταση απόψεων στις διαπραγματεύσεις είπε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κατά την αποψινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας «έγινε, μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα, μια ενημέρωση από τους διαπραγματευτές για τα κεφάλαια που έχουν καλύψει μέχρι σήμερα, για την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί αλλά και για τις εκκρεμότητες που παρατηρούνται.

Έχουμε την ίδια ώρα συμφωνήσει ότι μέχρι τις 9 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν τρεις έως τέσσερεις συναντήσεις των ηγετών, αφού εν τω μεταξύ η εντατικοποιημένη διαβούλευση μεταξύ των διαπραγματευτών θα συνεχίσει με τρεις τουλάχιστον συναντήσεις εβδομαδιαίως».

Ερωτηθείς αν οι ηγέτες συζήτησαν απόψε για το θέμα της διάσκεψης για το Κυπριακό, έχοντας υπόψη ότι ο κ. Ακκιντζί επιμένει ότι πρόκειται περί πενταμερούς, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν μας απασχόλησε τούτο διότι οι δικές μας απόψεις είναι γνωστές, οι δικές τους απόψεις είναι γνωστές. Προσπαθήσαμε, προσπάθησα, τουλάχιστον, να αποφευχθεί μια ανάλογη συζήτηση η οποία δεν θα ήταν προς όφελος αυτού που επιδιώκουμε δηλαδή τις κατά το δυνατόν μέγιστες συγκλίσεις στα εκκρεμούντα θέματα. Αυτό είναι θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πώς θα ενεργήσει το ποιες επαφές ή προτάσεις ή επιδιώξεις έχει».

Κληθείς να πει πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη σύνθεση της διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα τελικών αποφάσεων, οπωσδήποτε όμως πριν τη μετάβαση στη Γενεύη».

Ερωτηθείς αν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και αν κλείνουν εκκρεμότητες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «κλείνουν εκκρεμότητες, υπάρχει όμως και διάσταση απόψεων που θα έρθουν ενώπιον μας για περαιτέρω διαβούλευση και αποφάσεις».

Σε ερώτηση για το τι αναμένει από την αυριανή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αναμένω να χαράξουμε από κοινού τη γραμμή που θα ακολουθήσουμε όσον αφορά το μέγιστο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: