Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου διαφωνεί με τον Αναστασιάδη για τη μορφή λύσης Κυπριακού




Για πρώτη φορά ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, τοποθετείται δημόσια στο σύστημα κλήρωσης για επίλυση πιθανού αδιεξόδου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι «θα ήταν απαράδεκτο, υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο».

Ο κ. Κληρίδης σε διάλεξη ανέφερε ότι μέσα από τις δομές, που θα δημιουργηθούν για να συνάδουν με το ομοσπονδιακό πολίτευμα, θα είναι η δικαστική εξουσία και η σύσταση του ανώτατου ομοσπονδιακού δικαστηρίου, το οποίο θα απαρτίζεται από οκτώ δικαστές με ίση αντιπροσώπευση των δύο κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη το ομοσπονδιακό δικαστήριο θα επιλαμβάνεται θεμάτων, που θεωρούνται καθαρά ομοσπονδιακά, όπως πχ διαφορές μεταξύ των συνιστωσών πολιτειών, ή διαφορά μεταξύ μιας συνιστώσας πολιτείας και του ομόσπονδου κράτους, παραβιάσεις ομοσπονδιακών νόμων κτλ. Επίσης, είπε ότι φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ότι θα υπάρχει ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας, και ομοσπονδιακός βοηθός γενικού εισαγγελέα.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο επίλυσης του αδιεξόδου σε περίπτωση ισοψηφίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν έχει ακόμη επιλυθεί το θέμα και εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο θέμα της κλήρωσης.

«`Υπήρξε πράγματι κάποια πρόταση, να μην πω σύγκλιση, ότι σε τέτοια περίπτωση θα γινόταν κλήρωση μεταξύ των οκτώ δικαστών, οι οποίοι οι τέσσερις θα είναι από την μια πλευρά που έχουν ταχθεί και οι τέσσερις από την άλλη, έτσι ώστε με την κλήρωση να αφαιρείται ο ένας και να μένουν επτά, οπότε θα είναι αδύνατον να υπάρξει αδιέξοδο. Αυτό, κατά την άποψή μου, είναι ένα απαράδεκτο σύστημα», υπογράμμισε.

Ο γενικός εισαγγελέας είπε ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο το ομοσπονδιακό δικαστήριο να έχει να επιληφθεί πάρα πολύ σοβαρών θεμελιακών θεμάτων, και είπε ότι το 1964, όταν υπήρχε το θέμα της συνέχισης του κράτους υπό τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, είναι το ίδιο το δικαστήριο τότε που αποφάσισε εφαρμόζοντας το Δίκαιο της Ανάγκης ότι συνεχίζει να υφίσταται το κράτος και πρέπει να λειτουργεί.

«Μια τέτοια απόφαση θεμελιακής σημασίας είναι απαράδεκτο να λαμβάνεται με κλήρωση. Για αυτό υπάρχουν πολλές άλλες εισηγήσεις που τυγχάνουν επεξεργασίας» και υπέδειξε ότι ένας τρόπος είναι να καλείται ένας δικαστής να εκτελεί καθήκοντα από την Ευρώπη και να ενεργεί ως «καταλύτης» με την προσπάθεια να βρεθεί κατ΄αρχήν μια συναινετική λύση μεταξύ όλων των δικαστών και η απόφαση να είναι ακόμη και ομόφωνη, ή εάν δεν καταστεί δυνατόν αυτό να υπάρχει η δυνατότητα να ληφθεί κάποια απόφαση για να επιλύεται το αδιέξοδο.

Ο κ. Κληρίδης έθεσε και το θέμα της νομικής ισχύος της λύσης στο Κυπριακό, φέροντας ως παράδειγμα το θέμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το Brexit και το νομικό θέμα ενώπιον του αγγλικού δικαστηρίου.

Σημειώνοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί οτιδήποτε πάνω στο θέμα αυτό, ο κ. Κληρίδης είπε ότι, λόγω των θεμάτων που προέκυψαν στην περίπτωση της Βρετανίας και της εξόδου από την ΕΕ, `είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι ένα θέμα, που αρχίσαμε να θέτουμε αλλά πρέπει να το θέσουμε με πιο επιτακτικό τρόπο και έχουμε κάνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή σε συνεργασία με ξένους εμπειρογνώμονες`.

`Ο λόγος και ο σκοπός είναι απλός. Όχι μετά από χίλια μύρια κύματα να βρούμε μια λύση και όχι μετά από την επικύρωση μιας τέτοιας λύσης από δημοψήφισμα, να παραμείνει αυτή η διευθέτηση νομικά ευάλωτη. Πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα τα οποία να διασφαλίσουμε ότι εάν βρεθεί μια λύση, εάν επικυρωθεί με δημοψήφισμα δεν θα είναι ευάλωτη έτσι ώστε με πρώτη ευκαιρία κάποιος να το προσβάλει σε ένα δικαστήριο ομόσπονδο ή μη και να καταρρεύσει”, τόνισε.
αποτέλεσμα`, είπε ο κ. Κληρίδης.

`Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα σύστημα δικαιοσύνης, που να εργάζεται σύγχρονα με τις απαιτήσεις της εποχής, κατέληξε ο κ, Κληρίδης.

25/12/2016 18:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Cyprus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: