Νέα αναβολή ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για απόρριψη των εγγυήσεων




Η ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος για τις εγγυήσεις, που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο των Οικολόγων και ήταν ενώπιον της ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας της Βουλής μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, αναβλήθηκε και αυτό θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας εκ νέου στην πρώτη ή τη δεύτερη συνεδρία του 2017.

Υπέρ της αναβολής ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ (29 ) και εναντίον της αναβολής οι 20 παρόντες Βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λαμβάνοντας το λόγο, είπε ότι υπήρξε ολοήμερη συζήτηση του Κυπριακού, το οποίο συζητήθηκε και κατά τη συζήτηση των Προϋπολογισμών.

“Είμαστε οι πρώτοι που τοποθετηθήκαμε κατά των εγγυήσεων, θεωρούμε απαράδεκτο να χρειάζεται να μας εγγυηθούν” πρόσθεσε αναφέροντας ότι “χρειάζεται για μεταβατική περίοδο ένα σύστημα ασφάλειας αμέσως μετά τη λύση”, και διατύπωσε τη θέση ότι η επί του ζητήματος πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ικανοποιητική.

Ο κ. Κυπριανού ζήτησε επίσης να υπάρχει αλληλοσεβασμός. “Είναι λάθος να συζητήσουμε για αυτό το ζήτημα”, όπως και η λογική η Βουλή να τοποθετείται δια ψηφισμάτων σε κάθε πτυχή του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως “αν θέλουμε σε κάθε Ολομέλεια να συζητούμε το Κυπριακό, να το αποφασίσουμε και κάθε φορά που θα τελειώνει το νομοθετικό έργο να συζητούμε το Κυπριακό μέχρι τα μεσάνυχτα”.

“Δεν μπορεί δια ψηφίσματος” να λυθεί αυτό το θέμα, είπε και επανέλαβε ότι η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι σε ένα κράτος της ΕΕ δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις.

Ο εισηγητής του ψηφίσματος διατύπωσε το ερώτημα εάν οι τοποθετήσεις των δύο κομμάτων αποσκοπούν να στερηθεί από ένα Βουλευτή το συνταγματικό δικαίωμα να υποβάλλει προτάσεις για ψηφίσματα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι διαδικαστικά ακολουθήθηκε η διαδικασία που διαλαμβάνει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής και πρόσθεσε ότι δεν έχει σημασία ποιος είπε πρώτα ότι δεν δεχόμαστε τις εγγυήσεις, αλλά ποιος θα τις δεχτεί πρώτος.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα από τη Βουλή για το ζήτημα και “δεν αποδεχόμαστε να τεθεί σιωπητήριο, εκτός και αν πρέπει να μιλούν μόνο αυτοί που δηλώνουν τι ωραία εξελίσσονται τα πράγματα”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρατήρησε επίσης ότι τίθενται μεταβατικές περίοδοι σε αυτά που πρέπει να κάνει η Τουρκία και διερωτήθηκε γιατί εμείς θα πρέπει να τα κάνουμε όλα όσα θα συμφωνηθούν από την πρώτη ημέρα;

Παρεμβαίνοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπό τις περιστάσεις η καλύτερη εξέλιξη είναι να εισηγηθεί αναβολή. Ο κ. Συλλούρης εξήγησε ότι εισηγήθηκε την αναβολή για λόγους ουσίας και επειδή – όπως είπε – δεν θα ήταν φρόνιμο να περάσει προς τα έξω η άποψη ότι δεν πέρασε από τη Βουλή ψήφισμα για τις εγγυήσεις.

“Θα δημιουργήσουμε εντυπώσεις ότι δεχόμαστε εγγυήσεις”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης έφερε ένσταση στην αναβολή, λέγοντας ότι ήδη αναβλήθηκε και οδηγήθηκε προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και επανήλθε στην Ολομέλεια, υπενθύμισε επίσης ότι το 2010 η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ψήφισμα με δύο παραγράφους για τις εγγυήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διατύπωσε τη θέση πως εάν η ψηφοφορία αναβληθεί αυτή θα πρέπει να γίνει σε έκτακτη συνεδρία την ερχόμενη Παρασκευή, επειδή όπως ανέφερε η έγκριση του ψηφίσματος μετά τις 12 Ιανουαρίου δεν θα έχει νόημα.

Με τον κ. Σιζόπουλο συμφώνησε η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναφέροντας ότι σημασία και βαρύτητα έχει να εγκριθεί το ψήφισμα πριν τις 12 Ιανουαρίου για ένα ζήτημα που θα είναι αντικείμενο στις συνομιλίες.

Δεν θα υφίσταται λόγος να συζητηθεί κατόπιν εορτής, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι ένα απλό ψήφισμα, λιτό και ξεκάθαρο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, αφού ανέφερε ότι πρόκειται για σωστή ενέργεια η κατάθεση του ψηφίσματος, είπε πως κατά τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η συζήτηση και το επιχείρημα του Πρόεδρου της Βουλής για αναβολή “είναι σαν ανεβήκαμε στο δώμα και πετάξαμε τη σκάλα κάτω. Ή θα μείνουμε στο δώμα ή θα πέσουμε και θα σπάσουμε τα πόδια”, συμπλήρωσε.

Μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας ο Πρόεδρος των Οικολόγων προέβη σε δήλωση στους δημοσιογράφους και είπε ότι ο κυπριακός λαός πρέπει να προβληματιστεί όταν τα δύο μεγάλα κόμματα, αρνούνται να τοποθετηθούν στο θέμα των εγγυήσεων.

Πρόσθεσε ότι είναι `”άξιον απορίας το γεγονός ότι η Βουλή το 2010 με ψήφισμα που ενέκρινε ζητούσε κατάργηση των εγγυήσεων, σήμερα αρνείται να το κάνει.”

Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα είναι που πρέπει να απαντήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, είπε καταληκτικά.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: