Να μην φτάσουμε σε νέο δημοψήφισμα για να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις, δηλώνει ο Συρίγος




Για να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις, ακόμη και τυχόν ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, καλό είναι να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να φθάσουμε σε ένα νέο δημοψήφισμα, ανέφερε στην ομιλία του στο όγδοο μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλος, ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αγγελος Συρίγος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην ομιλία του ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στο διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου πριν το δημοψήφισμα του 2004 και τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό καθώς, όπως είπε, η Κύπρος περνά τις κρισιμότερες ώρες της μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν. Η εικόνα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ακόμη εντελώς καθαρή, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται επί πολλών θεμάτων, ενώ υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για κρίσιμα ζητήματα με σοβαρότερα ίσως αυτά του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

“Στα διλήμματα που δημιουργούνται σε αυτήν τη φάση, οι συμβουλές που θα είχε να μας δώσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, εάν ήταν ακόμη ανάμεσά μας, θα ήσαν πολύτιμες και μοναδικές”.

Ο Έλληνας καθηγητής ανέφερε ότι θα είναι βαρύ για δεύτερη φορά να καταψηφισθεί ένα σχέδιο λύσεως, “όπως είναι βέβαιον ότι θα γίνει. Πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία πιο πριν”.

Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε, θα φανεί η διπλωματική δεινότητα Κύπρου και Ελλάδος και μίλησε για διεθνείς πιέσεις που ήδη ασκούνται προς την ε/κ πλευρά, υπενθύμισε δηλώσεις του τέως Προέδρου και του Πέτρου Μολυβιάτη ότι δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες, για την σημασία της ενότητας του εσωτερικού μετώπου και ευχήθηκε “οι παρακαταθήκες ενός ιστορικού ηγέτη όπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος να σας καθοδηγήσουν σε αυτή την αναμέτρηση”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: