Mόνα ανοικτά θέματα αυτά της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υποστηρίζει το κατοχικό καθεστώς




«Όλα τα θέματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν ξεκαθαρίσει, εκτός εκείνων της ασφάλειας και των εγγυήσεων», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί.

Πρόσθεσε ότι στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθόρισαν μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ, δέκα προτεραιότητες για την προετοιμασία της ημέρας της λύσης.

Σημείωσε ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι πολίτες στα δημοψηφίσματα. Αναφερόμενος στη διάσκεψη του Ιανουαρίου στη Γενεύη ο κ. Ναμί δήλωσε ότι «πρόκειται για πενταμερή, με τις δυο πλευρές να συναντώνται πρώτες και ακολούθως να συνεχίζουν με τις εγγυήτριες δυνάμεις». Σημείωσε ότι και άλλες χώρες μπορούν να προσκληθούν, αν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων το κρίνουν αναγκαίο.

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι ο τρόπος για να ξεπεραστούν οι αμοιβαίοι φόβοι, όπως είπε, είναι η συνεργασία και η αξιοποίηση των ευκαιριών.Μιλώντας μετά από συνάντηση με την ομοσπονδία TUSIAD καθώς και Τουρκοκύπριους βιομηχάνους, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν φόβους λόγω εμπειριών του παρελθόντος και οι Ελληνοκύπριοι λόγω της Τουρκίας και του 1974», γι αυτό-πρόσθεσε-θα πρέπει να συνεργαστούμε και να αδράξουμε τις ευκαιρίες. Ο Ακιντζί κατέληξε λέγοντας ότι «η λύση και η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας θα έχει ευεργετική επίδραση στην περιοχή».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του ΡΙΚ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντα πρόκειται να ενημερώσει στις αμέσως επόμενες ημέρες το νέο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, πιθανότατα στη Λισαβόνα. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Γκουτιέρες θα είναι αυτός που θα στείλει τις προσκλήσεις για την «διάσκεψη για την Κύπρο».

18/12/2016 10:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: