Μερίδιο της Rosneft πούλησε η Ρωσία σε Κατάρ και εταιρία εμπορίας πρώτων υλών Glencore




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι κατατέθηκε στα κρατικά ταμεία η πληρωμή από την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ και την εταιρία εμπορίας πρώτων υλών Glencore για την απόκτηση ποσοστού στον πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft.

Μιλώντας στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο τέλος του έτους ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η απόκτηση ποσοστού της Rosneft από την Glencore και το Κατάρ θα έχει θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία της εταιρίας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του ‘ξεκαθαρίσματος’ του τραπεζικού συστήματος, στο οποίο προχωρά η κεντρική τράπεζα της χώρας, σημειώνοντας ότι το πλαίσιο των ρυθμιστικών κανόνων για τις μικρότερες τράπεζες θα πρέπει να χαλαρώσει.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, ο οποίος κατηγορήθηκε για απόπειρα δωροληψίας από μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία, λέγοντας ότι τα στοιχεία σε βάρος του δικαιολογούν την αποπομπή του τον Νοέμβριο.

Ο Ουλιουκάγεφ αποπέμφθηκε και τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση κατηγορούμενος ότι προσπάθησε να αποσπάσει με εκβιασμό ποσό 2 εκατ δολαρίων ως δωροδοκία από τη Rosneft, με τον ίδιο να αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του. Ο Πούτιν είπε ότι δεν έχει μιλήσει στον Ουλιουκάγεφ μετά τη σύλληψή του.

«Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ερευνητές της αστυνομίας ήταν αρκετά για την απομάκρυνσή του από τη θέση του λόγω του ότι είχε χάσει την εμπιστοσύνη μας», δήλωσε ο Πούτιν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: