Λιμενικοί από την Κω ανέβηκαν στο τουρκικό πλοίο: Δεν βρέθηκε κάτι ασυνήθιστο ή ανησυχητικό




Τελικά το σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) κατάφερε και προσέγγισε το τουρκικό πλοίο “ALCATRAS”, που είχε “κολλήσει” στη θάλασσα της Κω. Εκτός από τα μέλη της Ελληνικής ομάδας διάσωσης στο σκάφος επέβαιναν ο λιμενάρχης και κλιμάκιο του λιμενικού.

Οι λιμενικοί ανέβηκαν στο Αλκατράζ και έκαναν την σχετική αυτοψία. Έλεγξαν δηλαδή εάν έχει προκληθεί θαλάσσια ρύπανση και φυσικά την κατάσταση του πληρώματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγινε έλεγχος του φορτίου καθώς έχει φτάσει στις ελληνικές αρχές έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας όπου αναφέρεται λεπτομερέστατα το τι μεταφέρει το τουρκικό καταδυτικό.

Από την άλλη πλευρά, σε δηλώσεις του στην Δημοτική Τηλεόραση ο λιμενάρχης Κω κ. Κωνσταντίνος Γιαλελής δήλωσε ότι έγινε έλεγχος στο φορτίο, στο πλοίο, στο πλήρωμα και φυσικά στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο. Δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό όπως τόνισε ο λιμενάρχης ή ασυνήθιστο στο φορτίο του Αλκατράζ, μόνο ανησυχητική εισροή υδάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κω βρίσκεται ο πλοιοκτήτης καθώς και πράκτορες του σκάφους και εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών της γειτονικής χώρας. Αναμένεται να φτάσει και νηογνώμονας από την Ρόδο, ενώ όπως όλα δείχνουν η ρυμούλκηση θα γίνει από ρυμουλκό της Καλύμνου καθώς ενώ ο πλοιοκτήτης επιθυμούσε να γίνει από τουρκικό ρυμουλκό, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται και έτσι προέκυψε συμφωνία με ρυμουλκό της Καλύμνου.

Σάντυ Λαδικού

Φωτογραφία ΣΑΝΤΥ ΛΑΔΙΚΟΥ
Φωτογραφία ΣΑΝΤΥ ΛΑΔΙΚΟΥ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνέχεια ενημέρωσης για την προσάραξη πλοίου ”ALCATRAS” σημαίας Τουρκίας στην Κω:
Αναφορικά με την προσάραξη του καταδυτικού πλοίου ”ALCATRAS” σημαίας Τουρκίας, την 26/12/2016 στη θαλάσσια περιοχή πλησίον Άκρας Σκανδαρίου νήσου Κω γνωρίζεται ότι, κλιμάκιο στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.-ΑΚΤ. της Λιμενικής Αρχής Κω το οποίο επιβιβάστηκε επί του ανωτέρω πλοίου, διενέργησε τους απαραίτητους ελέγχους από τους οποίους δεν διαπιστώθηκαν αντικανονικότες.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, το πλήρωμα του πλοίου ήταν συνεργάσιμο ευχαριστώντας την οικεία Λιμενική Αρχή και το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τις μέχρι τώρα ενέργειες και την εν γένει συνδρομή.

Επίσης, ελέχθησαν οι εσωτερικοί χώροι του πλοίου όπου διαπιστώθηκε εισροή υδάτων η οποία αντιμετωπίζεται με ίδια απαντλητικά μέσα ενώ δεν παρατηρήθηκε διαρροή καυσίμων – λιπαντικών.

Περαιτέρω, η πλοιοκτήτρια εταιρεία ενημέρωσε την Λιμενική Αρχή Κω ότι έχει έρθει σε συμφωνία με ελληνική εταιρεία ρυμουλκών έτσι ώστε σε συνεργασία με καταδυτικό συνεργείο να επιτευχθεί η αποκόλληση του πλοίου μετά την βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή επιτηρείται η ευρύτερη περιοχή καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο ενώ τυχόν εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: