Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα και ο Άμπε στο Περλ Χάρμπορ: Υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη τους




Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέφθηκαν μαζί στο Περλ Χάρμπορ, στις νήσους της Χαβάης, σε μια συμβολική κίνηση που σκόπευε να τονίσει την ισχύ της αμερικανοϊαπωνικής συμμαχίας χθες, λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Άμπε και ο Ομπάμα τίμησαν τους νεκρούς στο Μνημείο του Θωρηκτού Arizona, μια πλωτή αποβάθρα πάνω από τα υπολείμματα του ομώνυμου θωρηκτού το οποίο βυθίστηκε στην αεροπορική επίθεση της Ιαπωνίας το 1941, γεγονός το οποίο ώθησε την Αμερική να μπεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Άμπε είναι ο πρώτος ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το μνημείο, το οποίο αποτελεί κεντρικό σημείο του ιστορικού χώρου στη νήσο Οάχου.

Από δύο στεφάνια, το ένα έγραφε “Εις μνήμην, Σίνζο Άμπε, πρωθυπουργός Ιαπωνίας”, και το άλλο “Εις μνήμην, Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών”. Οι δύο ηγέτες τότε έριξαν πέταλα λουλουδιών στη θάλασσα.

Ο ‘Αμπε και ο Ομπάμα αναμένεται να κάνουν δηλώσεις, ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Άμπε δεν θα ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση.
Οι ιαπωνικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Περλ Χάρμπορ το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 1941 με μαχητικά αεροσκάφη που έφεραν τορπίλες και βόμβες, σφυροκοπώντας τον αμερικανικό στόλο που ήταν αγκυροβολημένο εκεί, με σκοπό να καταστρέψουν την αμερικανική δύναμη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές στη Χαβάη, και ο Άμπε, συναντήθηκαν πριν την επίσκεψη στον ιστορικό χώρο για να συζητήσουν τη σχέση μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου προτού προσέλθουν στο μνημείο.

Η Ιαπωνία ελπίζει να παρουσιάσει μια ισχυρή συμμαχική σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει των ανησυχιών για την επεκτεινόμενη στρατιωτική δύναμη της Κίνας.

Η συνάντηση των δύο ηγετών είχε επίσης σκοπό να ενισχύσει τη σχέση των δύο εταίρων ενόψει της ορκωμοσίας του Τραμπ (στις 20 Ιανουαρίου), του οποίου η αντίθεση στην εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού TPP και η προεκλογική του απειλή ότι θα αναγκάσει τις σύμμαχες χώρες να πληρώσουν παραπάνω για την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφός τους έχει ανησυχήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Ιαπωνία.

Ο ‘Αμπε συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο, και τον αποκάλεσε “έμπιστο ηγέτη”.

Η επίσκεψη του ιάπωνα ηγέτη στο Περλ Χάρμπορ ακολουθεί την προ μηνών επίσκεψη του Ομπάμα, την πρώτη ενός εν ενεργεία αμερικανού προέδρου, στη Χιροσίμα, όπου οι ΗΠΑ έριξαν την ατομική βόμβα το 1945.

Κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο Ομπάμα έκανε επίκληση για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ κάλεσε τις ΗΠΑ να “ενισχύσουν κατά πολύ και να επεκτείνουν” τις πυρηνικές τους δυνατότητες, και σύμφωνα με αναφορές στα μέσα χαιρέτησε τον ανταγωνισμό μεταξύ χωρών για τα πυρηνικά όπλα.

28/12/2016 01:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Χονολουλού, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: