Είκοσι εννέα νεκροί και 166 οι τραυματίες από τις εκρήξεις στην Πόλη: “Κόλαση, οι φλόγες έφταναν στον ουρανό”…




Δύο εκρήξεις, με την μία να φέρεται πως την προκάλεσε βομβιστής–καμικάζι, σκότωσαν τουλάχιστον 29 ανθρώπους και τραυμάτισαν ακόμη 166 έξω από το στάδιο Vodafone Arena της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη στις 22:30 το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με απολογισμό του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η διπλή επίθεση φέρεται να είχε ως στόχο αστυνομικές δυνάμεις, λίγες ώρες μετά την λήξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες 27 από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί. Σημειώνεται ότι οι βομβιστές περίμεναν πρώτα να φύγουν οι φίλαθλοι και μετά τίναξαν στον αέρα το αυτοκίνητο-βόμβα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανακοίνωση του χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση που στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι με την βούληση του Θεού, εμείς, ως χώρα και ως έθνος, θα νικήσουμε τον τρόμο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις δυνάμεις πίσω από αυτές», τόνισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού νωρίτερα χθες είχε αναφέρει σε δημοσιογράφους πως μία από τις εκρήξεις φαίνεται πως την προκάλεσε βομβιστής αυτοκτονίας.

Ο φερόμενος βομβιστής ανατίναξε τα εκρηκτικά στο πάρκο Ματζκά, δίπλα στο στάδιο, ενώ η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς έξω από το γήπεδο, σύμφωνα με τον Σοϊλού.

Δεν έχει υπάρξει κάποια ανάληψη ευθύνης για την επίθεση μέχρι στιγμής.

«Εμοιαζε με κόλαση. Οι φλόγες έφταναν ως τον ουρανό. Επινα τσάι σε ένα καφέ δίπλα στο τέμενος», τόνισε ο Ομέρ Γιλμάζ, που εργάζεται ως καθαριστής στο κοντινό τέμενος Ντολαμπαχτσέ, που βρίσκεται στο δρόμο ακριβώς απέναντι από το στάδιο.

«Οι άνθρωποι έσκυψαν κάτω από τα τραπέζια, οι γυναίκες έκλαιγαν. Οι φίλαθλοι που έπιναν τσάι στο καφέ έψαχναν να κρυφτούν, ήταν φρικτό», τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ένας φωτογράφος του Ρόιτερς αντίκρισε πολλούς αστυνομικούς σοβαρά τραυματίες.

Crime scene investigators work at the scene of an explosion around Vodafone Arena Stadium in Istanbul, Turkey, 10 December 2016. At least 29 people were killed in what the Interior Ministry called a car bomb attack after two explosions were heard outside Besiktas Stadium a few hours after the night's soccer match. EPA, CEM TURKEL
Crime scene investigators work at the scene of an explosion around Vodafone Arena Stadium in Istanbul, Turkey, 10 December 2016. At least 29 people were killed in what the Interior Ministry called a car bomb attack after two explosions were heard outside Besiktas Stadium a few hours after the night’s soccer match. EPA, CEM TURKEL

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε «μέρη ανθρωπίνου σώματος να πετάγονται στον αέρα», ενώ δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αντίκρισε σπασμένα τα τζάμια ενός λεωφορείου που χρησιμοποιείτο για την μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως μία από τις εκρήξεις είχε στόχο ένα όχημα της αστυνομίας που αποχωρούσε από το στάδιο, καθώς οι φίλαθλοι και θεατές του ποδοσφαιρικού αγώνα είχαν ήδη διασκορπιστεί.

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την αναμετάδοση εικόνων από την επίθεση, ένα μέτρο που λαμβάνουν έπειτα από κάθε αντίστοιχο γεγονός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη διεξάγει έρευνα για τις εκρήξεις.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα καταδίκασε με ανάρτηση της στο Twitter την «άνανδρη επίθεση», διαβεβαιώνοντας ότι στέκεται στο πλευρό «του τουρκικού λαού ενάντια στην τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στους τούρκους πολίτες και στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη».

Μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων τα πρόσφατα χρόνια έχουν πλήξει την Τουρκία, με κάποιες από τις επιθέσεις να επιρρίπτονται σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και άλλες σε κούρδους αντάρτες.

Τον Ιούνιο, περίπου 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ακόμη τραυματίστηκαν από ένοπλη και βομβιστική επίθεση τριών φερόμενων τζιχαντιστών του ΙΚ στο κεντρικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ.

11/12/2016 02:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: