Η «ζακυνθινή χριστουγεννιάτικη κουλούρα» και τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα της Κεφαλλονιάς




Ένα πολύ παλιό έθιμο που χάνεται στα βαθύ των χρόνων αναβιώνει κάθε παραμονή Χριστουγέννων στη Ζάκυνθο, από κάθε οικογένεια του νησιού. Από νωρίς το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές κάθε σπιτιού ζυμώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο την κουλούρα, μέσα σε ξύλινες σκάφες και με τη χρήση αλευριού, το οποίο ανακατεύουν με πολλά αρωματικά βότανα, καρύδια, σταφίδα, κρασί και λάδι.

Κατά την διάρκεια του ζυμώματος, οι νοικοκυρές που ζυμώνουν την κουλούρα, τοποθετούν νόμισμα μέσα της, που τον αποκαλούν «ηύρεμα».Κόκκινο κρασί, μπροκολόσουπα και φυσικά η «Ζακυνθινή Χριστουγεννιάτικη κουλούρα», κυριαρχούν στο εορταστικό τραπέζι που στήνεται το απόγευμα της παραμονής, με όλη την οικογένεια να βρίσκεται σ’ αυτό.

Όλη η οικογένεια μαζεύετε γύρω από το τζάκι με τον γηραιότερο άντρα της οικογένειας να κρατάει ένα ποτήρι που περιέχει λάδι και κρασί καθώς και τον δίσκο με την κουλούρα. Στη συνέχεια όλα τα μέλη της οικογένειας κρατάνε τον δίσκο με την κουλούρα και τον βάζουν πάνω από τη φωτιά στο αναμμένο τζάκι. Τότε ο άντρας που κρατάει το ποτήρι με το λαδόκρασο τν σταυρώνει τρεις φορές και το ρίχνει πάνω της ψάλλοντας το απολυτίκιο «Η γέννησίς σου, Χριστέ…».

Στην συνέχεια, τα νεότερα μέλη της οικογένειας με τα τουφέκια στα χέρια πυροβολούν στον αέρα, σηματοδοτώντας τη χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του Χριστού. Μετά αρχίζουν οι ευχές.

Η κουλούρα επιστρέφει στο τραπέζι κι εκεί ο αρχηγός της οικογένειας αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο ανήκει στον Χριστό, το δεύτερο στον φτωχό, το τρίτο στο σπίτι και μετά στα μέλη της οικογένειας, στα οποία διανέμεται κατά σειρά ηλικίας.

Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Κεφαλονιάς

Στην Κεφαλονιά τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, λέγονται από τα νεαρά παιδιά το βράδυ. Λίγο μετά τη δύση του ηλίου, παιδιά με τα τρίγωνα στα χέρια αλλά και μεγαλύτεροι με κιθάρες και μαντολίνα, στέλνουν σε όλους το χαρμόσυνο μήνυμα για την γέννηση του θεανθρώπου.

https://www.youtube.com/watch?v=cMp7D0f9re4

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: