Η Ρωσία θα είναι στη Γενεύη αν αυτό αποφασίσουν οι δύο πλευρές λέει ο Ρώσος πρέσβης




Η ιδέα της παρουσίας της Ρωσίας στη διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου δεν γεννήθηκε στη Μόσχα αλλά στη Λευκωσία, ήταν της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι σε συνέντευξή του στην Εσρά Αϊγκίν που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Γενί Ντουζέν.

Σε περίπτωση που οι δύο ηγέτες αποφασίσουν γι` αυτό, ως μία από τις χώρες μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, η Ρωσία θα είναι στη Γενεύη, ανέφερε ο κ. Οσάτσι. Η λογική πίσω από αυτή την ιδέα, εξήγησε, είναι απλή αφού οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και εφόσον μια τελική λύση θα εγκριθεί με μια άλλη απόφαση από το ΣΑ, οι χώρες μέλη του Σώματος θα πρέπει να είναι ενήμερες για τις αποφάσεις των δύο κοινοτήτων. “Εάν οι δύο ηγέτες αποφασίσουν ότι εκεί χρειάζονται και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, θα έχουμε και εμείς εκεί εκπρόσωπο. Θα ήθελα να τονίσω ξανά: δεν είναι θέμα να βρίσκεται εκεί μια κυρίαρχη χώρα η Ρωσία για το δικό της όφελος, να βρίσκονται εκεί τα μόνιμα μέλη του ΣΑ υποβοηθώντας την διαδικασία των διαπραγματεύσεων”.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία έχει άποψη για το πως πρέπει να είναι ένα πλαίσιο ασφάλειας σε περίπτωση λύσης στην Κύπρο, ο Ρώσος διπλωμάτης απάντησε ότι υπάρχει μια φόρμουλα που όλοι ξέρουν πολύ καλά κι αυτή είναι πως η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν πρέπει να μην λαμβάνει υπόψην κάποιες θέσεις της άλλης κοινότητας. “Υπάρχουν λογικά επιχειρήματα σε αυτό το θέμα και των Ε/κ και των Τ/κ. Δεν είναι εύκολο να γεφυρώσεις αυτές τις προσεγγίσεις, αλλά πιστεύουμε ότι οι δύο ηγέτες εν τη σοφία τους μπορούν να βρουν μια κατάλληλη λύση και για τις δύο κοινότητες. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, η Ελλάδα και η Τουρκία να είναι υποβοηθητικές στους Κυπρίους, νικώντας την ανασφάλεια και τους φόβους και ξεπερνώντας τις αντιθέσεις. “Αυτό είναι και το καθήκον τους ως `μητέρες πατρίδες`”.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θέλει να έχει κάποιο ρόλο στην δομή ασφάλειας σε μια ενωμένη Κύπρο, ο κ. Οσάτσι είπε ότι η χώρα του δεν θέλει να παίξει κανέναν ειδικό ρόλο στο νησί. “Εάν οι δύο κοινότητες αποφασίσουν ότι μας έχουν ανάγκη τότε είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε το θέμα”.

Ρωτήθηκε και για τις φήμες ότι η Ρωσία θέλει μια βάση στην Κύπρο και εάν αυτές είναι σωστές, για να απαντήσει ότι “οι φήμες είναι φήμες” και σημείωσε ότι κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε στον ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη ότι η Ρωσία δεν στηρίζει την παρουσία στρατού στο νησί. Επίσης, είπε, η επιτυχής έκβαση της επιχείρησης στη Συρία έδειξε ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί και χωρίς να έχει βάσεις στην περιοχή να πραγματοποιεί επιχειρήσεις. “Υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός λόγος: Εμείς δεν θέλουμε οι Κύπριοι να ζουν σε ένα στρατιωτικό στρατόπεδο, επειδή επί του παρόντος υπάρχει πολύς ξένος στρατός στο νησί σε σύγκριση με το μέγεθος και τον πληθυσμό του”.

Στην ερώτηση ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι με τους οποίους θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη η Κύπρος, ο Ρώσος Πρέσβης ανέφερε ότι η περιοχή είναι πολύ ταραγμένη. “Ελπίζουμε ότι με την κοινή προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας η κατάσταση στην γειτονική Συρία θα μπορέσει να γίνει σταθερή. Το ίδιο ισχύει για την Τουρκία που αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά ζητήματα. Και βεβαίως δεν μπορούμε να ξεχνάμε τον κίνδυνο της τρομοκρατίας”.

Να επιτευχθεί μια ιδανικά βιώσιμη και περιεκτική λύση για τους Κύπριους που θα δείξει σε όλο τον κόσμο ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά παρά τις συνθήκες που προκαλούν ανησυχία, σημείωσε ο κ. Οσάτσι.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για αλλαγή της στάσης της Ρωσίας στο Κυπριακό τελευταία, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι σε όλες τις επίσημες δηλώσεις αναφέρεται η σθεναρή υποστήριξη της χώρας του στην εξεύρεση βιώσιμης και συνολικής λύσης που θα μπορέσει να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες το συντομότερο δυνατό.

Στην ερώτηση εάν μια λύση στην Κύπρο θα έχει πιο ευρεία επιρροή στην περιοχή όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Οσάτσι είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να πει από τώρα καθώς δεν ξέρουν το αποτέλεσμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Οπως λένε και οι γιατροί, ανέφερε, “primum non nocere” δηλαδή πρωτίστως να μην προκληθεί ζημιά γιατί, εξήγησε, “βλέπουμε ότι κάποιοι ξένοι παράγοντες στο θέμα της ασφάλειας προσπαθούν να επιβάλλουν κάποιες ιδέες προς δικό τους όφελος. Εάν αυτές οι ιδέες γίνουν αποδεκτές, αυτό σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά”.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι πλευρές στην Κύπρο βρίσκονται κοντά σε λύση και ποιές είναι οι απόψεις του για τις διαπραγματεύσεις, ο Στάνισλαβ Οσάτσι είπε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν πολύ έντονη το 2016. Οι δύο ηγέτες, ανέφερε, έδειξαν ειλικρίνεια όσον αφορά κάποια δύσκολα θέματα σε κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Και οι διαπραγματευτικές ομάδες, υπό τους κκ. Μαυρογιάννη και Ναμί, πέτυχαν δύσκολη εργασία, πρόσθεσε λέγοντας ότι στην παρούσα κατάσταση υπάρχει μια γενική ιδέα στο θέμα τους πως θα διαμορφωθούν οι παράμετροι της λύσης.

Υπάρχουν, συνέχισε, αρκετά θέματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις φέροντας ως παράδειγμα τις παραμέτρους για τον σημαντικό – όπως είπε – ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο στην εφαρμογή της λύσης. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε, βρισκόμαστε στο θέμα του εδαφικού και της ασφάλειας. Ελπίζουμε ότι με έναν ειλικρινή τρόπο, οι δύο πλευρές στη Γενεύη θα επιτύχουν συμφωνία στις μεταξύ τους θέσεις και θα μπορέσει να προκύψει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για μετά, κατέληξε ο Ρώσος Πρέσβης.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: