Η Μόσχα κατηγορεί ξένες μυστικές υπηρεσίες για κυβερνοεπίθεσεις σε ρωσικές τράπεζες




Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες σχεδιάζουν να προκαλέσουν χάος στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα μέσω ενός κύματος συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων και της διασποράς ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί χρεωκοπίας ρωσικών τραπεζών.

Η FSB (ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι διακομιστές (servers) που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στη σχεδιαζόμενη κυβερνοεπίθεση εντοπίστηκαν στην Ολλανδία κι ήταν καταχωρημένοι σε μία ουκρανική εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων (web hosting) με την επωνυμία BlazingFast.

Η επίθεση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου και στόχοι της ήταν ένας αριθμός από μεγάλες εθνικές και περιφερειακές τράπεζες σε αρκετές ρωσικές πόλεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Είχε σχεδιαστεί η κυβερνοεπίθεση να συνοδεύεται από μία μαζική αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS) και προβοκατόρικων αναρτήσεων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που θα έκαναν λόγο για κρίση στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα, για χρεωκοπίες και για ανακλήσεις αδειών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Η FSB λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την εξουδετέρωση των απειλών της ασφάλειας στους τομείς της οικονομίας και της πληροφορικής της χώρας”. Στην ίδια ανακοίνωση ωστόσο δεν αναφέρεται ποιας χώρας οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από το υποτιθέμενο σχέδιο επίθεσης.

Ο Άντον Ονοπρίτσουκ, ο διευθυντής της BlazingFast που εδρεύει στο Κίεβο, δήλωσε ότι ούτε η FSB, ούτε κάποιες άλλες μυστικές υπηρεσίες, έχουν έρθει σε επαφή με την εταιρεία του και όπως εξήγησε στο Reuters περιμένει να λάβει μεγαλύτερη πληροφόρηση ώστε η εταιρεία του να ερευνήσει την υπόθεση.

Ερωτηθείς αν οι servers της εταιρείας του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση κυβερνοεπίθεσης, απάντησε: “Από τεχνικής πλευράς είναι δυνατό. Είναι δυνατό με κάθε hosting company όπου ενοικιάζεις έναν server. Μπορείς να επιτεθείς σε ό,τι (θέλεις) με αυτό τον τρόπο και στο 99% των περιπτώσεων θα γίνει γνωστό μόνο μετά το συμβάν”.

Η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για κυβερνοεπιθέσεις από ξένες δυνάμεις ειδικά μετά τις κατηγορίες αμερικανικών αξιωματούχων εις βάρος του Κρεμλίνου ότι εμπλέκεται σε υποκλοπή emails του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει τότε ότι οι ΗΠΑ θα απαντούσαν “αναλόγως” στη Ρωσία. Έκτοτε, έχουν σημειωθεί μία σειρά από κυβερνοεπιθέσεις με στόχους ρωσικά ιδρύματα, παρότι δεν είναι σαφές αν αυτές συνδέονται με τη διαμάχη Μόσχας-Ουάσινγκτον.

Τον Οκτώβριο, δίκτυο Ουκρανών χάκερς έδωσαν στη δημοσιότητα emails τα οποία είχαν αποσπάσει από τον λογαριασμό συμβούλου του Κρεμλίνου, του Βλάντισλαβ Σουρκόφ, του αποκαλούμενου και “γκρίζου καρδινάλιου” εξαιτίας της επιρροής που ασκεί παρασκηνιακά.

Στις 11 Νοεμβρίου, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Sberbank και Alfa Bank στη Ρωσία ανακοίνωσαν ότι δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση.

02/12/2016 12:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: