Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και η θέση που διατύπωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ για μεταβατική περίοδο με εγγυήσεις εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Προβάλλονται επίσης το θέμα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, με τον εντοπισμό και την εξολόθρευση του δράστη της επίθεσης του Βερολίνου, η έλευση Ζολώτα στην Κύπρο για τη δίκη Focus, τα αποτελέσματα έρευνας για τις απώλειες των κυπριακών νοικοκυριών σε πλούτο και οι τιμές των φθαρτών.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Εγγυητής της λύσης το Συμβούλιο Ασφαλείας» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι εγγυήσεις στη μεταβατική περίοδο μετά τη λύση από το Συμβούλιο Ασφαλείας προκρίνει η Μόσχα, τονίζοντας ότι ένα μοντέρνο κράτος δεν έχει ανάγκη από έξωθεν εγγυητές. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται σε ευρωπαϊκή έρευνα που δείχνει ότι η αξία του καθαρού πλούτου στην Κύπρο μειώθηκε κατά 40% το 2014. Επίσης, γράφει ότι στην Ελλάδα, μια μητέρα έφερε στον κόσμο το παιδί της κόρης της.

Η «Σημερινή«» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ο Χάρτης με τα τρομοκρατικά κτυπήματα της τελευταίας διετίας» και γράφει ότι από πέρυσι μέχρι σήμερα έγινα συνολικά 18 τέτοιες επιθέσεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 439 άτομα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύζευξη κομμάτων του κέντρου ως «τρίτου πόλου». Επίσης, γράφει ότι καταγράφεται αύξηση στις επιχειρήσεις που επενδύουν στην παράδοση.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Κάλαντα από τον Λαβρόφ» και γράφει ότι η Μόσχα ενόψει της Διάσκεψης στη Γενεύη ξεκαθαρίζει πως θεωρεί αναχρονιστικό το σύστημα εγγυήσεων, ενώ κάνει ένα ακόμη βήμα, υιοθετώντας μια θέση που αφορά τη μεταβατική περίοδο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μιχάλης Ζολώτας βρίσκεται ελεύθερος υπό περιορισμούς ενόψει της δίκης στην Κύπρο για την εταιρεία Focus. Ακόμη, γράφει ότι μαλλιά κουβάρια έγιναν ξανά οι εμπλεκόμενοι για το Γενικό Σύστημα Υγείας.

«Μεταβατική περίοδο με εγγυήσεις Σ.Α.» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε, κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι το σύστημα των εγγυήσεων αποτελεί αναχρονισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αβοήθητα μένουν τα παιδιά-χρήστες ναρκωτικών. Επίσης, αναφέρει ότι οι καταναλωτές πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα φθαρτά.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Ο δράστης του Βερολίνου νεκρός μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών», γράφει στο πρώτο θέμα της ότι η ιταλική αστυνομία σκότωσε τον 24χρονο Τυνήσιο Ανίς Αμρί, που θεωρείται υπεύθυνος για την επίθεση με φορτηγό σε Χριστουγεννιάτικη αγορά, στο Βερολίνο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΦ θα απαλλαχθούν από τα καθήκοντα κουζίνας, καθώς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Άμυνας, θα υπάρξει δοκιμαστική περίοδος για εξωτερική ανάθεση της τροφοδοσίας. Ακόμη γράφει ότι η αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Λιβύης είχε αίσιο τέλος στην Μάλτα.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: