Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί δήλωσε ο Χριστοδουλίδης




Την πλήρη ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξέλιξη της συζήτησης για το Κυπριακό, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, για τα αποτελέσματα της τοποθέτησης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι “μόλις ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με ειδικότερη έμφαση στη διαδικασία και την πορεία μέχρι την πολυμερή διάσκεψη που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου, αλλά και το σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε “την απόλυτη ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα και το διάλογο που ακολούθησε της ενημέρωσης, για την ανταπόκριση από τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, αλλά και τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων”.

Ειδικότερα, στο θέμα της ασφάλειας και των εξελίξεων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι είναι σημαντικό “ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί για ένα κράτος μέλος, αφού θεωρούμε ότι η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος, κάτι που θα συνεχιστεί και μετά τη λύση του Κυπριακού αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους”.

Ερωτηθείς ποιοι άλλοι ηγέτες τοποθετήθηκαν επί της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι “έγινε τοποθέτηση από τους Προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ, από την Αντιπρόεδρο Μογκερίνι και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και με την Καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων και είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η καθολική στήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, “είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχει περιληφθεί ειδική παράγραφος που περιγράφεται η ετοιμότητα της ΕΕ, ακριβώς επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος και θα συνεχίσει και μετά να είναι κράτος μέλος της Ένωσης εκφράζεται η ετοιμότητα για συμμετοχή στην πολυμερή διάσκεψη που θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου”.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 15/12/2016 19:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: