Η Ε.Ε. πρέπει να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό λέει ο Ολάντ




Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί ολιγόωρη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τη Γαλλική Δημοκρατία για τη διαχρονική στήριξή της, όπως είπε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συζήτηση μας είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, και για την μετάβαση στη Γενεύη.

» Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες για τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας στο Κυπριακό για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης. Μια διαχρονική στήριξη της Γαλλίας που εργάζεται με ενδιαφέρον για το Κυπριακό, να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη λύσης.

» Μια ανάλογη λύση δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια λύση που υπαγορεύει πως ένα μέλος της ΕΕ δεν χρειάζεται εγγυήσεις.

» Η συζήτηση μας δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα του Κυπριακού. Κύπρος και Γαλλία έχουν μια στενή συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μας».

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την Κύπρο, μετά από επίσκεψή του στο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle».

«Έρχομαι εδώ για να στηρίξω τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε τη διαδικασία».

Τόνισεότι  «η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις και ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει ακριβώς αυτό το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του είναι φίλη με την Κύπρο και πως «είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε σε μια λύση».

Αναφερόμενος και στον ρόλο της Γαλλίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Ολάντ είπε πως οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αφορούν και το Σ.Α. ξεκαθαρίζοντας πως είναι θέμα των μελών του Σ.Α. που πρέπει «να παίξει έναν ρόλο στη διαδικασία».

«Το Κυπριακό, που έχει κρατήσει πολλά χρόνια, πρέπει να βρει τη λύση του. Είμαστε φίλοι του κυπριακού λαού και μας ενδιαφέρει η Κύπρος», ανέφερε.

Ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε ότι τους επόμενους μήνες θα υπογραφεί νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπογράμμισε τη συνεργασία που υπάρχει και στον ενεργιακό τομέα με την παρουσία της γαλλικής Total στην Κύπρο.

Ο Φρ. Ολάντ έφτασε λίγο πριν τις 19:00 στο Προεδρικό Μέγαρο. Τον υποδέχθηκε στις σκάλες του Προεδρικού ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δυο χωρών και στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές. Ο Γάλλος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο προαύλιο του Προεδρικού και στη συνέχεια οι δυο Πρόεδροι σύστησαν ο ένας στον άλλο τα μέλη των αντιπροσωπειών τους.

Ακολούθως κατευθύνθηκαν στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου όπου στρώθηκε κόκκινο χαλί, και έκαναν χειραψία πριν εισέλθουν στο κτίριο.

Στη συνέχεια, Αναστασιάδης και Ολάντα παρακάθησαν σε κατ` ιδίαν συνάντηση.

Ακολούθως οι δύο Πρόεδροι και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους θα παρακαθίσουν σε δείπνο εργασίας.

Ο πρόεδρος Ολάντ θα αναχωρήσει από την Κύπρο απόψε το βράδυ.

Ενωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισκεφθεί το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», που πλέει στη Μεσόγειο, επιχειρώντας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Έφθασε στις εφτά απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο και αυτή τη στιγμή παρακάθεται σε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τις οποίες θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τον κ. Ολάντ υποδέχθηκε κατά την άφιξή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δυο χωρών και στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές. Ο Γάλλος Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο προαύλιο του Προεδρικού και στη συνέχεια οι δυο Πρόεδροι σύστησαν ο ένας στον άλλο τα μέλη των αντιπροσωπειών τους.

Ακολούθως κατευθύνθηκαν στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου όπου στρώθηκε κόκκινο χαλί, και έκαναν χειραψία πριν εισέλθουν στο κτίριο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης που έχει ανακοινωθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας, οι δυο Πρόεδροι παρακάθονται αυτή τη στιγμή σε κατ` ιδίαν συνάντηση. Στη συνέχεια θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ακολούθως οι δύο Πρόεδροι και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους θα παρακαθίσουν σε δείπνο εργασίας.

Ο Πρόεδρος Ολάντ θα αναχωρήσει από την Κύπρο απόψε το βράδυ.

Ενωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος είχε επισκεφθεί το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, που πλέει στη Μεσόγειο, επιχειρώντας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: