Η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή είχε στόχο τις διμερείς σχέσεις κατά τον δήμαρχο Άγκυρας




Η δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν προμελετημένη και ο στόχος της ήταν να υπονομεύσει τη διαδικασίας διπλωματικής επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, υποστήριξε ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η δολοφονία είχε στόχο να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία», είπε ο Γκιοκτσέκ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Την ίδια άποψη εξέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ακόλουθος Τύπου της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον Φατίχ Εκέ: «η σφαίρα εναντίον του πρεσβευτή (της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι) Καρλόφ δεν είχε στόχο μόνο τον ίδιο. Είχε επίσης στόχο τις τουρκορωσικές σχέσεις», έγραψε.

Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή εξ ονόματος του Μπαν Γκι-μουν.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι επίσης καταδίκασε τον φόνο του Καρλόφ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ καταδίκασε επίσης τη «βάρβαρη» δολοφονία του πρεσβευτή σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter και τόνισε πως «οι σκέψεις μας είναι στα θύματα (της επίθεσης στην Άγκυρα) και στις οικογένειές τους».

Τον φόνο του πρεσβευτή Καρλόφ καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάνοντας λόγο περί μιας «ειδεχθούς» επίθεσης για την οποία δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία» κι εκφράζοντας τα «συλλυπητήριά του στην οικογένεια (του διπλωμάτη) και στον ρωσικό λαό».

Στο ΣΑ φέρνει το θέμα η Ρωσία

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαίωσε ότι ο ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία υπέκυψε στα τραύματά του, έκανε λόγο περί τρομοκρατικής ενέργειας και διεμήνυσε πως η ρωσική διπλωματία θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Σήμερα σε μια επίθεση στην Άγκυρα ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκενάντιεβιτς Καρλόφ, τραυματίστηκε και υπέκυψε», είπε η Ζαχάροβα.

«Θεωρούμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας και πρόσθεσε πως η Μόσχα θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Καταδίκη από Συρία

Η Συρία, χώρα σύμμαχος της Ρωσίας, καταδίκασε σήμερα την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την «απεχθές έγκλημα».

«Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καταδικάζει με το μεγαλύτερο σθένος την δειλή τρομοκρατική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε του υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Αυτό το απεχθές έγκλημα επιβεβαιώνει το πόσο επείγον είναι να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειες και να αναπτύξουμε όλα τα μέσα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία» τονίζεται στην ανακοίνωση από το συριακό ΥΠΕΞ.

Ο άνδρας που πυροβόλησε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα μίλησε για το «Χαλέπι» κι είπε ότι ήθελε να πάρει «εκδίκηση», περιέγραψε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

19/12/2016 20:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Sputnik-Tass
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: