Η Άγκυρα στον Αναστασιάδη: Αποτελεσματικές εγγυήσεις, λύση με εκ περιτροπής προεδρία




Η λύση για το Κυπριακό πρέπει να διασφαλίζει τις αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο προσθέτοντας ακόμη ότι η λύση πρέπει να περιλαμβάνει δίκαιη διακυβέρνηση και εκ περιτροπής προεδρία.

“Η θέση μας στο Κυπριακό είναι πολύ καθαρή. Εάν θα υπάρξει λύση στην Κύπρο αυτή η λύση οπωσδήποτε θα περιλαμβάνει μια δίκαιη διακυβέρνηση, εκ περιτροπής προεδρία και θα σέβεται τα δικαιώματα των δύο πλευρών, το δίκαιο, τα εδαφικά διακαιώματα και τα περιουσιακά δικαιώματα. Πρέπει να είναι μια λύση η οποία να διασφαλίζει τις αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η λύση που θα προκύψει οπωσδήποτε θα είναι απόφαση των ομογενών μας που ζουν στην (παράνομη) ‘τδβκ’”, ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια πορεία η οποία τους προκαλεί ανησυχία, επισημαίνοντας ότι αυτό που τους ενοχλεί είναι τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.

“Δεν υποστηρίζουμε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για παράδειγμα όταν στη Γαλλία κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπάρχει σεβασμός, όταν στην Τουρκία κηρύσσεται έπειτα από πραξικόπημα προκαλεί ανησυχία. Αυτά είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά και η Τουρκία δεν το αποδέχεται. Κι εμείς ανησυχούμε για την πορεία προς την ΕΕ λόγω αυτών των δύο μέτρων και δύο σταθμών”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΕΕ ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση σύγχυσης απέναντι στην Τουρκία, προσθέτοντας πως σε περίοδο εκλογών στις χώρες της ΕΕ οι πολιτικοί για να κερδίσουν τις εκλογές χρησιμοποιούν την Τουρκία και αυτό έχει μετατραπεί σε ασθένεια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: