Έχει ξεκαθαρίσει η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη λέει ο Χριστοδουλίδης




Το θέμα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη έχει ξεκαθαρίσει, δήλωσε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Είπε εξάλλου πως αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προσεγγίζουν την επικείμενη συνάντηση στη Γενεύη μέσα από τη σκοπιά του να καταλήξουμε σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, δεν υπάρχει λόγος μη παρουσίας είτε της ΕΕ είτε των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια πολύ καλή συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών αλλά και θέματα που άπτονται των συναντήσεων στη Γενεύη, καθώς και της διεθνούς διάσκεψης.

Είναι κοινή η πεποίθηση να αξιοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα μέχρι τη μετάβαση των ηγετών στη Γενεύη, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές για να καταλήξουμε σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στην Ελβετία, είπε.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για την αρχή του δρόμου, αλλά είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί εκείνη η υποδομή από πλευράς προόδου, τόσο στα πέντε κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού όσο και στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, «ώστε να μπορούμε να αισιοδοξούμε για μια πετυχημένη διάσκεψη στη Γενεύη».

Όσον αφορά την εκπροσώπηση στη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα συμβαλλόμενο μέρος σε μια διεθνή συνθήκη που θα συζητηθεί στη Γενεύη και δεν μπορεί να είναι απούσα. Και θα πρέπει επιτέλους, να μην εισαγάγουμε αυτό στον δημόσιο διάλογο, να μην αμφισβητούμε από μόνοι μας την Κυπριακή Δημοκρατία».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο τρόπος που θα εκπροσωπηθεί και το πώς διασφαλίζεται καλύτερα η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κάτι το οποίο μελετούμε. όμως «το αν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία [παρούσα] είναι ένα θέμα το οποίο είναι εκτός συζήτησης, έχει τελειώσει».

Σε ερώτηση εάν έχει στείλει προσκλήσεις ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε «να αναμένουμε να δούμε για τις προσκλήσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε τί θα γίνει εκείνη την ημέρα».

Συμπλήρωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την παρουσία της ΕΕ στη διάσκεψη, στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο, καθώς υπάρχει και σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η επιθυμία από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αφού επανέλαβε ότι «είναι δεδομένο» το ζήτημα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην επιμονή της ε/κ πλευράς για την ανάγκη παρουσίας της ΕΕ και των πέντε μονίμων μελών, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν αποσκοπεί στο να εξυπηρετήσει επικοινωνιακούς λόγους ή επικοινωνιακές σκοπιμότητες». Εμείς, συνέχισε, θεωρούμε ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε, τόσο η ΕΕ, όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορούν να έχουν προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια που γίνεται, για να έχουμε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα.

«Αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προσεγγίζουν τη συνάντηση στη Γενεύη μέσα από την ίδια σκοπιά, δηλαδή να καταλήξουμε σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα, αν αυτό είναι το ζητούμενο όλων, δεν υπάρχει λόγος μη παρουσίας είτε της ΕΕ είτε των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας» κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: