Δεν θέλουν εκλογές κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΣΕΒ, αστική τάξη και κουαρτέτο, λέει ο Κουτσούμπας




Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο The Toc, χαρακτήρισε εμπαιγμό την κίνηση ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς η κυβέρνηση “λέει ότι θα δώσει 600 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή με τον αντιασφαλιστικό νόμο της η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2019 παίρνει από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους 8,2 δισ., ενώ οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ στην σύνταξη του Γενάρη θα το δουν μειωμένο κατά 50%.”

Σε ότι αφορά την αναστολή κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση “την παρουσίασε ως αντάλλαγμα στη μετατροπή των νησιών σε χώρους εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.”

Είπε ότι το δίκαιο και αναγκαίο μέτρο της έκπτωσης του ΦΠΑ δεν χαρίστηκε στους νησιώτες, αλλά κατακτήθηκε μετά από πολύχρονες και επίμονες διεκδικήσεις των νησιωτών, πολύ πριν ξεσπάσει η άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και εισοδήματα, γεγονός που καθιστά την έκπτωση περισσότερο αναγκαία και υπογράμμισε ότι “δεν είχε ούτε έχει καμιά σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και είναι απαράδεκτη η συσχέτιση που κάνει ο πρωθυπουργός.”

Σε ότι αφορά την εικόνα σύγκρουσης με τους θεσμούς, είπε ότι πέραν της επιμονής της κυβέρνησης να εναλλάσσει τους ρόλους του “καλού” και του “κακού” ανάμεσα στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσά τους παραμένουν και ανεξαρτήτως της εξέλιξης, ο λαός “για άλλη μια φορά θα πληρώσει την λυπητερή.”

Πρόσθεσε ότι “κάθε φορά που οι κυβερνήσεις δήθεν επεδίωκαν «έντιμους συμβιβασμούς» ή σήκωναν τους τόνους, ακολουθούσε μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία” και είπε ότι ο λαός “αντί να παρακολουθεί και να αγωνιά για το πώς μπορεί να καταλήξει κι αυτή η διαπραγμάτευση, μπορεί να σκεφτεί και να αποφασίσει πως θα αντιπαλέψει τα μέτρα που θα του φορτώσει, πως θα βάλει στο επίκεντρο της πάλης του τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.”

Ανέφερε ότι από την όποια ρύθμιση για το χρέος ωφελημένοι θα είναι μόνο οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ τα προαπαιτούμενα της όποιας ρύθμισης θα είναι οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας, η φοροληστεία, η αύξηση του κόστους, η εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι δεν γίνεται λόγος για μείωση του χρέους, αλλά για ρύθμιση της αποπληρωμής του, προσθέτοντας “στο όνομα της διευθέτησης του χρέους, ενός χρέους που δε δημιούργησε ο λαός η κυβέρνηση φορτώνει όλα τα μέτρα του τρίτου μνημονίου μαζί με τα προηγούμενα, τις νέες ανατροπές στα εργασιακά, αλλά και επιπλέον δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα για μετά το 2018. Προφανώς ένα τέταρτο μνημόνιο παραμένει στο τραπέζι.”

Επισήμανε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, αν δεν υπήρχαν κι αυτές οι εστίες αντίστασης, οι κινητοποιήσεις στις οποίες μπαίνουν μπροστά τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ.

Τόνισε ότι δεν εξαρτώνται όλα από τις δυνάμεις του ΚΚΕ και ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη πως πολλοί έχουν “βάλει το χεράκι τους” τα προηγούμενα χρόνια για να «τσακίσουν» το κίνημα: Από τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού μέχρι και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση πριν και τώρα που είναι κυβέρνηση.”

“Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι για παράδειγμα και η πρόσφατη πανελλαδική απεργία έδειξε ότι υπάρχει η θέληση σε εργαζόμενους, άνεργους να μην νομιμοποιηθεί η εργασιακή ζούγκλα, να μην ισοπεδωθούν και τα τελευταία εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Και η επιτυχία της απεργίας δεν ήταν αποτέλεσμα ενός γενικού καλέσματος αλλά επίμονης και βασανιστικής προσπάθειας μέσα στους τόπους δουλειάς, κυρίως από το ΠΑΜΕ, ώστε οι εργαζόμενοι μέσα από την ίδια τους την πείρα να πείθονται για την οργάνωση της πάλης, για να πάρουν θέση δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα” πρόσθεσε.

Είπε ότι το ΚΚΕ ψήφισε την τροπολογία για το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, “όπως έχουμε ψηφίσει οποιοδήποτε μέτρο εκτιμάμε ότι μπορεί να δώσει έστω μια ελάχιστη ανάσα ανακούφισης στο λαό που υποφέρει.”

Τόνισε ταυτόχρονα ότι το ΚΚΕ επιμένει στην διεκδίκηση αναπλήρωσης των απωλειών στα χρόνια της κρίσης και γι’ αυτό κατέθεσε στην Βουλή τροπολογία για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης η οποία όμως απορρίφθηκε όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα.

“Και το ερώτημα είναι αφού η κυβέρνηση χαρακτήρισε την «ψευτοπαροχή» της «13η σύνταξη», γιατί δεν στήριξε την τροπολογία του ΚΚΕ;” είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Απαντώντας στην συνέχεια της ερώτησης αν ανησυχεί μήπως το ΚΚΕ κατηγορηθεί ότι βοηθά εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ ή ότι ψήφισε την τροπολογία για το έκτακτο επίδομα για μικροκομματικούς λόγους, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του έχει και την άμεση και την έμμεση βοήθεια της ΕΕ, του ΔΝΤ, των ΗΠΑ, του κεφαλαίου στη χώρα μας γιατί είναι η κυβέρνηση των ειδικών αποστολών σε βάρος των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, έχοντας την ικανότητα – για λίγο ακόμη, γιατί κι αυτή εξαντλείται, να εξαπατά το λαό.”

“Νομίζω ότι αν ανατρέξει κανείς στη στάση του ΚΚΕ από το ’12 αλλά και μετά, μέχρι σήμερα, μπορεί να καταλάβει αν κριτήριο του είναι τα όποια μικροπολιτικά οφέλη…” πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι “πάει πολύ, να λέει κανείς οτι ο επικοινωνιακός λόγος του ΚΚΕ, στρέφει τον κόσμο στην άκρα δεξιά.”
Διαφώνησε με την άποψη ότι ο επικοινωνιακός λόγος του ΚΚΕ είναι “μη κατανοητός”, τόνισε ότι ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά τι σημαίνει παλεύω με το ΚΚΕ στο δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης για να πάρει ο λαός την εξουσία και είναι άλλο ζήτημα ότι μπορεί να μην συμφωνεί ή να μην τον θεωρεί ακόμα ρεαλιστικό.

“Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βελτιώσουμε πλευρές και τρόπους επικοινωνίας, να δουλέψουμε καλύτερα και να εξειδικεύσουμε τις θέσεις μας πιο συγκεκριμένα” πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την “γενικότερη στροφή στον συντηρητισμό”, είπε ότι “ο λεγόμενος «λαϊκισμός» και η «άκρα δεξιά», ο φασισμός, ο ναζισμός δεν προέκυψε από παρθενογέννηση. Έχει ισχυρούς δεσμούς και αξιοποιείται από ισχυρά συμφέροντα και άλλα κέντρα του ίδιου αυτού συστήματος που στόχο έχουν -μεταξύ άλλων- να διαιρούν τους εργαζόμενους, να ενσωματώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στα πλαίσια του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.”

Σημείωσε ότι “αναπτύσσεται στο έδαφος της δυσαρέσκειας και της απογοήτευσης που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική και «αριστερών» κυβερνήσεων, σε συνθήκες που το κίνημα παραμένει σε υποχώρηση.”

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι αυτήν την στιγμή η Χρυσή Αυγή, “στηρίζεται πολύπλευρα από τμήματα του κρατικού μηχανισμού, υπηρεσιών, ακόμα και από πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην κυβέρνηση και σκέφτονται «μικροπολιτικά» ότι έτσι κόβουν ψήφους από τα δεξιά της ΝΔ, παραβλέποντας ότι έτσι συμβάλλουν στο να επωάζεται το αυγό του φιδιού.”

Κατά συνέπεια η αντιμετώπισή του δεν βρίσκεται στην «ευρύτερη πολιτική συνεννόηση» των πολιτικών δυνάμεων, για να στηρίξουμε το σύστημα που γεννά και αναπαράγει αυτά τα φαινόμενα, αλλά στην ένταση της λαϊκής πάλης που βρίσκεται σε σύγκρουση με το ίδιο το σύστημα και τα συμφέροντα που υπηρετεί. Συνολικά, μια καλύτερη μελέτη, χωρίς παρωπίδες, της ιστορικής πείρας για το πώς γιγαντώθηκε το τέρας του φασισμού στον μεσοπόλεμο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και σήμερα” υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς αν προβλέπει εκλογές μέσα στον χειμώνα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι “θεωρούμε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει μέχρι κεραίας το 3ο μνημόνιο, τη συμφωνία με τους εταίρους της την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους του κουαρτέτου, για να μπορέσει να παρουσιάσει το δικό της «success story», όπως προσπάθησαν να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια, οι προκάτοχοί της, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Όμως δεν εξαρτώνται όλα από τις προθέσεις της κυβέρνησης γιατί η πορεία της κρίσης, οι εξελίξεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και διεθνώς επιδρούν και έχουν τη δική τους δυναμική που μπορούν να επιδράσουν και στην επιλογή των εκλογών. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι κανένας τους δεν θέλει άμεσα εκλογές, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΕΒ και η αστική τάξη της χώρας, ούτε το κουαρτέτο.”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: