Δεν συζήτησε με Ακιντζί για την σύνθεση της διάσκεψης της Γενεύης δηλώνει οΑναστασιάδης




Στις 4, και ενδεχομένως στις 7 Ιανουαρίου, θα είναι οι επόμενες συναντήσεις των δύο ηγετών, οι οποίοι σήμερα ενημερώθηκαν από τους διαπραγματευτές τους “για τις μέχρι σήμερα συναντήσεις και την όλη συζήτηση επί των εκκρεμούντων θεμάτων”, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιστρέφοντας στο Προεδρικό μετά τη συνάντηση με τον Ακιντζί που διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπήρξε πρόοδος σε κάποια κεφάλαια, υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες σε κάποια άλλα, και έχει κλείσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη διακυβέρνηση μέχρι άλλα ζητήματα, που αφορούν την εφαρμογή της λύσης, την ΕΕ, την οικονομία κ.ά. Συμφώνησαν, συνέχισε, όπως οι διαπραγματευτές συνεχίσουν τις εντατικές συναντήσεις τους. “ενώ την ίδια ώρα με τον κ. Ακιντζί θα συναντηθούμε στις 4 Ιανουαρίου, μη αποκλειομένης και της 7ης”.

Ερωτηθείς πώς διαμορφώνεται η συνολική εικόνα ενόψει και της συνάντησης της Γενεύης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι εάν αυτό αφορά το ερώτημα εάν υπήρξε πρόοδος, “λέμε ότι υπήρξε”.

Σε ερώτηση αν αυτή η πρόοδος φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά ώστε να υπάρξει ένα πιο απτό αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “υπήρξε πρόοδος στα θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί και υπάρχουν και άλλα που θα συζητηθούν στις 4 του Γενάρη, αφού προετοιμαστούν προηγουμένως με εντατικές διαβουλεύσεις που θα έχουν οι διαπραγματευτές”.

Ερωτηθείς αν σήμερα αντηλλάγησαν απόψεις για το ποιοι θα συμμετέχουν στη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέπεμψε στην ανακοίνωση των ΗΕ της 1ης Δεκεμβρίου ότι στις 12 Ιανουαρίου “θα προστεθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά εν συνεχεία διαλαμβάνεται και η πρόνοια ότι θα προσκληθούν και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως απαιτείται. Και μεταξύ των μελών που οπωσδήποτε αποτελούν τη Διεθνή Σύμβαση περί Εγγυήσεων είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, ο καθένας μπορεί να δίνει την ερμηνεία του, αλλά τα δεδομένα είναι εκεί”.

Κληθείς να πει αν με τον κ. Ακιντζί συζήτησε σήμερα το θέμα του ποιοι θα συμμετέχουν στη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε, “όχι. Θα συζητηθεί περαιτέρω την ώρα που πρέπει”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν με τον κατοχικό ηγέτη θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και για το θέμα της ασφάλειας, απάντησε “βεβαιότατα. Βεβαιότατα, και το εδαφικό και το περιουσιακό και τα υπόλοιπα. Προτού πάμε στη Γενεύη θα έχουν καλυφθεί όλα τα θέματα με διασταυρούμενη τη διαδικασία”.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέα μετάβαση του στην Αθήνα και συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για συντονισμό απάντησε, “προβλέπω ναι”.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: