Δεν υπάρχουν νέες δεσμεύσεις στην επιστολή Τσακαλώτου, σύμφωνα με “κύκλους” του ΥΠΟΙΚ




Η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς δεν περιέχει καμία καινούργια δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ενώ Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητούν να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό της.

Σημειώνεται ότι μετά την παραλαβή της ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε ότι «ξεπαγώνουν» οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η επιστολή συντάχθηκε σε μια προσπάθεια να υπερσκελιστεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τους πιστωτές οι οποίοι έθεταν ερωτήματα μετά τις εξαγγελίες του Έλληνα Πρωθυπουργού για εφάπαξ χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού για ένα χρόνο, για το κατά πόσο επηρεάζονται οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπεριέχεται γραπτώς η δέσμευση ότι η 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ καθώς και ότι η αναστολή στην αύξηση του ΦΠΑ είναι για ένα χρόνο. Κατά τις ίδιες πηγές, περιέχει επαναδιατύπωση της δέσμευσης ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος της τάξης του 0,5% θα ενεργοποιηθεί αυτόματα ο αυτόματος μηχανισμός περικοπών («κόφτης») καθώς και δέσμευση ότι σε περίπτωση που υπάρξει εκ νέου πλεόνασμα θα προηγείται συνεννόηση με τους θεσμούς πριν εξαγγελθούν μέτρα ανακούφισης.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, προς το παρόν έχει το βλέμμα της στραμμένο στην 12η Ιανουαρίου οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το Euro Working Group προκειμένου να εξετάσει την πορεία της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις ως προς αυτό το θέμα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: