Αποτράπηκε απομείωση καταθέσεων από λογαριασμούς σε ουκρανική τράπεζα στην Κύπρο




Την ύστατη αποτράπηκε παράνομη απομείωση καταθέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν καταθέτες της PUBLIC JOINT-STOCK COMPANY COMMERCIAL BANK “PRIVATBANK”  στα υποκαταστήματα της στην Κύπρο.

Αυτό έγινε μετά από ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) και μετά από άρνηση των υπαλλήλων της Τράπεζας στην Κύπρο να εκτελέσουν οδηγίες που δόθηκαν σε αυτούς τόσο από την Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας (National Bank of Ukraine, η NBU») όσο και από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων της Ουκρανίας (Deposit Guarantee Fund- DGF»). Η NBU και το DGF έχουν υπό την επίβλεψή και/ή διαχείρισή τους τα υποκαταστήματα της Τράπεζας στην Κύπρο.

Η ΚΤΚ είχε έγκαιρα παρέμβει στις 21 Δεκεμβρίου 2016, και κατόπιν οδηγιών της αποτράπηκε η απομείωση καταθέσεων. Σημαντικό ρόλο στην αποτροπή απομείωσης καταθέσεων, έπαιξε και η έκδοση ενδιάμεσου διατάγματος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 19/12/2016 μέσω του οποίου απαγορεύεται η οποιαδήποτε μείωση και/ή απομείωση και/Η αποξένωση και/ή μηδενισμός και/ή μεταβίβαση και/ή επιβάρυνσή και/ή αλλοίωση με οποιονδήποτε τρόπο τα πιστωτικά υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών.

Απ’ ότι φαίνεται, οι εξ’ Ουκρανίας απεσταλμένοι τόσο της NBU όσο και του DGF δεν υπέδειξαν τον ανάλογο σεβασμό υπακούοντας τόσο στις οδηγίες της ΚΤΚ όσο και στις πρόνοιες του Διατάγματος αφού προσπαθούσαν, παράνομα, να προβούν σε υλοποίηση των παράνομων οδηγιών της NBU και του DGF.

Σήμερα, έπονται περαιτέρω εξελίξεις επί του θέματος.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοινώνει ότι, αφού έλαβε υπόψη την Κοινή Δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών της Ουκρανίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας σύμφωνα με την οποία έχει αποφασιστεί  η κρατικοποίηση της  PrivatBank PJSC με σκοπό την προστασία των καταθετών και γενικότερα τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της χώρας, αποφάσισε να τροποποιήσει την άδεια που παραχώρησε στην τράπεζα αυτή για να λειτουργεί στην Κύπρο μέσω υποκαταστήματος έτσι ώστε να μην δύναται να διεξάγει οποιεσδήποτε τραπεζικές εργασίες, εκτός από τις ακόλουθες:

(α) Απόσυρση και ανανέωση υφιστάμενων καταθέσεων και αποδοχή αποπληρωμών υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων και

(β) πληρωμές των διοικητικών εξόδων που αφορούν τη λειτουργία του υποκαταστήματος.

Η σχετική ανακοίνωση βρίσκεται στον πιο κάτω σύνδεσμο.

https://bank.gov.ua/control/en/publish/article;jsessionid=3D0CF94F6BBF4DAAD9F8753887D784AE?art_id=41121635&cat_id=76291

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: