Απολογία Κύπριου ευρωβουλευτή στη δημοσιογράφο Άννα Ανδρέου… Και πολύ καλά έκανε…




Τιμώ το δημοσιογραφικό επάγγελμα και απολογούμαι σε όσους δημιουργήθηκαν λανθασμένες εντυπώσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και του S&D Κώστας Μαυρίδης.

Οπως αναφέρει, “επειδή υπήρξαν αντιδράσεις και σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, για προσβλητικές αναφορές μου σε άρθρο μου (ημερομηνίας 24 Δεκεμβρίου 2016 στον «Φιλελεύθερο») εναντίον της δημοσιογράφου Άννας Αντρέου, οφείλω να σημειώσω ότι δεν διατύπωσα, ούτε είχα πρόθεση και ούτε υπονοούσα ότι η δημοσιογράφος Αννα Αντρέου είναι φερέφωνο του τουρκικού κράτους ή του Ερντογάν”.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου με σημερινή ανακοίνωσή του καταδικάζει έντονα την `αήθη και αναίτια επίθεση`, όπως την χαρακτηρίζει, που υπέστη η δημοσιογράφος Άννα Ανδρέου από τον ευρωβουλευτή, Κώστα Μαυρίδη τον οποίον καλεί να ανακαλέσει τα όσα προσβλητικά, όπως αναφέρει, διατύπωσε ή άφησε να νοηθούν σε βάρος της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης, η συνάδελφος Άννα Ανδρέου, επαγγελματίας δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΚ εδώ και δεκαετίες, ζει και εργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη ως ανταποκρίτρια του ΡΙΚ και του ΚΥΠΕ στην Τουρκία.

Η ΕΣΚ αναφέρει ότι ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον «Φιλελεύθερο» στις 24 Δεκεμβρίου, “ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί την δημοσιογράφο Ανδρέου ως φερέφωνο του τουρκικού κράτους διότι, άκουσον – άκουσον, `δεν τυγχάνει οποιασδήποτε δίωξης από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο όμως φυλακίζει εκατοντάδες άλλους δημοσιογράφους με την υποψία διαφορετικής άποψης`”

Η συνάδελφος Άννα Ανδρέου, προσθέτει η ΕΣΚ, “επιτελεί δημοσιογραφικό έργο, μεταφέροντας στην κυπριακή κοινή γνώμη τα όσα συμβαίνουν και τα όσα διατυπώνονται στην τουρκική επικράτεια”.

“Αυτός είναι ο ρόλος, η αποστολή και το επαγγελματικό της καθήκον. Και δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει καλύτερα όλα τα πιο πάνω από τις …Φυλακές του Ινσιρλίκ, ικανοποιώντας το πατριωτικό αίσθημα των όποιων επιτιμητών. Η Άννα Ανδρέου-  αλλά και οποιοσδήποτε άλλος συνάδελφος – δεν μπορούν να λοιδορούνται και να διασύρονται μόνο και μόνο γιατί κάνουν τη δουλειά τους”, σημειώνει.

“Όποτε παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα διασυρμού συναδέλφων, προστίθεται στην ανακοίνωση, “ η ΕΣΚ θα παρεμβαίνει. Συνάμα, η ΕΣΚ θα παρεμβαίνει και όποτε παρατηρούνται φαινόμενα εκτροπής συναδέλφων”.

Στην προκειμένη περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση, το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί τον ευρωβουλευτή Μαυρίδη να αναθεωρήσει την όλη στάση του και να ανακαλέσει τα όσα προσβλητικά διατύπωσε ή άφησε να νοηθούν σε βάρος της Άννας Ανδρέου”.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ στο άρθρο του αναφέρεται στην παρουσίαση του βιβλίο του Αθανάσιου Χρυσάφη (πολεμιστή της ΕΛΔΥΚ), «Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974» που έγινε στη κατάμεστη, όπως γράφει, αίθουσα στη Δημοσιογραφική Εστία, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα εκκωφαντική την απουσία της Κυβέρνησης.

Αναφέρει επίσης ότι “η απούσα Κυβέρνηση στο πιο πάνω βιβλίο, έλαβε μέρος και εγκωμίασε πριν μερικούς μήνες το βιβλίο `Ραντεβού με τους Στρατηγούς` της δημοσιογράφου Άννας Αντρέου όπου  περιέχονται συνεντεύξεις  των διοικητών μονάδων του τουρκικού στρατού στην εισβολή το 1974”.

Η Ά. Αντρέου διατείνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, ότι, προτού πάρει τις συνεντεύξεις, μελέτησε όλα τα βιβλία για την εισβολή. Αλλά στην συνέντευξη (Σημ. με τον Νεσέτ Ικίζ) δεν ρώτησε καν τον πασά-διοικητή για το έγκλημα που διέπραξαν (με ή χωρίς την διαταγή του) οι Αττίλες του, ούτε καν νύξη για αυτό το πασίγνωστο απάνθρωπο έγκλημα, ή έστω άλλο που ομολόγησαν επώνυμα Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες σε βιβλία για την εισβολή. Ούτε έγινε καν αναφορά ότι, πέραν από τις μαρτυρίες, τα ανασυρθέντα οστά από τον μαζικό τάφο των 12 επιβεβαίωσαν επιστημονικά το έγκλημα.

“Αυτά όμως απουσιάζουν από το `Ραντεβού με τους στρατηγούς` που ο Πρ. Αναστασιάδης, ο Κυβ. Εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης και ο Α. Κυπριανού (ΑΚΕΛ) έκριναν άξιο να παραστούν και αναδείξουν… αλλά στο βιβλίο «Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ» δεν εκπροσωπήθηκε καν η Κυβέρνηση.

Ο Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι η Άννα Αντρέου “δεν τυγχάνει οποιασδήποτε δίωξης από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο όμως φυλακίζει εκατοντάδες άλλους δημοσιογράφους με την υποψία διαφορετικής άποψης. Όπως λοιπόν δεν έθεσε τα εγκλήματα του 1974, κατά παρόμοιο τρόπο ίσως δεν γνωρίζει ούτε για τα μαζικά εγκλήματα που το καθεστώς Ερντογάν διαπράττει σήμερα εναντίον Τούρκων, Κούρδων, Αλεβιτών και άλλων”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαυρίδης.

ANNA-ANDREOU02-EXOFYLLO

Όλο το επίμαχο κείμενο του Κώστα Μαυρίδη, για το οποίο απολογήθηκε ακολουθεί:

Την βδομάδα που πέρασε, στην κατάμεστη αίθουσα στη Δημοσιογραφική Εστία παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αθανάσιου Χρυσάφη (πολεμιστή της ΕΛΔΥΚ), «Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974», με μαρτυρίες πολεμιστών Ελδυκάριων του 1974 και στοιχεία/μαρτυρίες από άλλα σώματα της Εθνικής Φρουράς. Ένα βιβλίο που ορθώνεται αγέρωχο μέσα στον χρόνο σαν Τύμβος, όπως εκείνον στην Μακεδονίτισσα, να συντρίβει την παραχάραξη της Ιστορίας.

Δυστυχώς, εκκωφαντική υπήρξε η απουσία της Κυβέρνησης για το οποίο το Προεδρικό δεν εξέδωσε απολογία. Ούτε η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα εκφράσει θλίψη, όπως εξέφρασε για περιστασιακό ατόπημα του ΡΙΚ εις βάρος του ΑΚΕΛ! Πλήρης σύμπλευση των ηγεσιών (και όχι των πολιτών). Πάντως, η κατάμεστη αίθουσα ήταν η ανταπόδοση στο έργο ζωής του συγγραφέα ο οποίος επαναβεβαίωσε ότι οι Ελδυκάριοι, μερικοί σακατεμένοι και παραπεταμένοι, παραμένουν αφοσιωμένοι στην πατρίδα και ιδιαίτερα στην Κύπρο.

Η απούσα Κυβέρνηση στο πιο πάνω βιβλίο, έλαβε μέρος και εγκωμίασε πριν μερικούς μήνες το βιβλίο «Ραντεβού με τους Στρατηγούς» της δημοσιογράφου Άννας Αντρέου όπου  περιέχονται συνεντεύξεις  των διοικητών μονάδων του τουρκικού στρατού στην εισβολή το 1974. Η Ά. Αντρέου (από το χωριό Μαθιάτης) εργαζόταν στην εφ. «Πολίτης» και στήριξε με πάθος το Σχ. Ανάν. Εδώ και 12 χρόνια ζει μόνιμα στην Τουρκία και είναι ανταποκρίτρια του ΡΙΚ. Η Α. Αντρέου λοιπόν, πήρε συνεντεύξεις από κάποιους διοικητές τουρκικών μονάδων στην τουρκική εισβολή και τις παρουσίασε σε βιβλίο με τίτλο «Ραντεβού με τους Στρατηγούς».

Η πρώτη συνέντευξη είναι με τον Νεσέτ Ικίζ, διοικητή  μονάδας του τουρκικού στρατού, που διέπραξε ένα από πλέον γνωστά και τεκμηριωμένα εγκλήματα πολέμου του 1974 στο χωριό Εληά της Κερύνειας. Υπό την διοίκηση του Ικίζ, άντρες της μονάδας του δολοφόνησαν δώδεκα ανυπεράσπιστους ανθρώπους (τον νεαρότερο Γιαννάκη Κοζάκου 14 χρόνων, μέχρι τον μεγαλύτερο Νεόφυτο Δαμασκηνού 76 χρόνων)  μπροστά στα μάτια γυναικών και παιδιών. Η Ά. Αντρέου διατείνεται ότι, προτού πάρει τις συνεντεύξεις, μελέτησε όλα τα βιβλία για την εισβολή. Αλλά στην συνέντευξη δεν ρώτησε καν τον πασά-διοικητή για το έγκλημα που διέπραξαν (με ή χωρίς την διαταγή του) οι Αττίλες του. Ούτε καν νύξη για αυτό το πασίγνωστο απάνθρωπο έγκλημα, ή έστω άλλο που ομολόγησαν επώνυμα Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες σε βιβλία για την εισβολή. Ούτε έγινε καν αναφορά ότι, πέραν από τις μαρτυρίες, τα ανασυρθέντα οστά από τον μαζικό τάφο των 12 επιβεβαίωσαν επιστημονικά το έγκλημα.

Παρεμπιπτόντως, ο Γιαλτσίν Κιουτσιούκ (αξιωματικός στην εισβολή) περιγράφει σε σχετικό βιβλίο διάφορα εγκλήματα, καθώς και λοχίας της 28ης Μεραρχίας του τουρκικού στρατού, ο οποίος περιγράφει συναδέλφους του ως «αιμοβόρους και σάπιους» που βασάνιζαν και δολοφονούσαν.  Αυτά όμως απουσιάζουν από το «Ραντεβού με τους στρατηγούς» που ο Πρ. Αναστασιάδης, ο Κυβ. Εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης και ο Α. Κυπριανού (ΑΚΕΛ) έκριναν άξιο να παραστούν και αναδείξουν… αλλά στο βιβλίο «Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ» δεν εκπροσωπήθηκε καν η Κυβέρνηση.

Παρεμπιπτόντως, η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ από την Τουρκία Άννα Αντρέου, δεν τυγχάνει οποιασδήποτε δίωξης από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο όμως φυλακίζει εκατοντάδες άλλους δημοσιογράφους με την υποψία διαφορετικής άποψης. Όπως λοιπόν δεν έθεσε τα εγκλήματα του 1974, κατά παρόμοιο τρόπο ίσως δεν γνωρίζει ούτε για τα μαζικά εγκλήματα που το καθεστώς Ερντογάν διαπράττει σήμερα εναντίον Τούρκων, Κούρδων, Αλεβιτών και άλλων.

Είναι το ίδιο αδίσταχτο καθεστώς που αρνείται σε μένα και άλλους ευρωβουλευτές να επισκεφτούμε τους φυλακισμένους βουλευτές και δημάρχους που το καθεστώς βασανίζει και ειδικά τον Σελαχετίν Ντεμιρτάς στον οποίο δεν παραχωρείται η αναγκαία  ιατρική περίθαλψη.  Η σιωπή και συγκάλυψη εγκλημάτων, αποτελεί συνενοχή στο ίδιο το έγκλημα.

Υ.Γ. Καλά Χριστούγεννα σε όλους… και στους νεκρούς μας.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: