Αποχαιρετιστήρια περιοδεία του Κέρι σε μια Ευρώπη που ανησυχεί για τον Ντόναλντ Τραμπ




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, σε μια τελευταία περιοδεία πριν αποχωρήσει από τον θώκο του, με στόχο την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, έξι εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέλεξε τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, την έδρα του ΝΑΤΟ και πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το τελευταίο του ταξίδι στην «Παλιά Ευρώπη», στην οποία μετέβη δεκάδες φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο Τζον Κέρι, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Ρώμη για συνομιλίες με επίκεντρο τη Συρία και τη Λιβύη, αναμένεται να μεταβεί αύριο Σάββατο στην Ουάσιγκτον, ενώ την Κυριακή το βράδυ θα ταξιδέψει για το Βερολίνο.

Την Δευτέρα και την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για να συζητήσουν «την συνεργασία σε μια σειρά ζητημάτων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ιδίως της συνόδους σε επίπεδο υπουργών του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ, αλλά και ζητήματα όπως η Συρία και η Ουκρανία» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κίρμπι.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριάσεων των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Αυτή θα είναι η τελευταία φορά που ο Τζον Κέρι θα συμμετάσχει, σε ένα πλαίσιο ανησυχίας εξαιτίας της άφιξης στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ που θεωρείται υπέρμαχος του απομονωτισμού και του προστατευτισμού.

Ο Τζον Κέρι, οι σύμμαχοι και εταίροι του «θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εδραίωση της ασφάλειας του ΝΑΤΟ, την σταθερότητα του Συμφώνου στην Ανατολή και το Νότο, όπως επίσης και την συνεργασία με την ΕΕ» σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί επίσης με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Τζον Κέρι θα επιστρέψει την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Γερμανία, στο Αμβούργο, για να συμμετάσχει στις ετήσιες συνεδριάσεις σε επίπεδο υπουργών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

03/12/2016 00:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: