Αναστασιάδης: Απέτρεψα το αδιέξοδο για να διαφυλαχθούν τα σημαντικά που επιτεύχθηκαν




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε τη Δευτέρα ότι μέχρι τώρα έχουν διασφαλιστεί πολλά και σημαντικά στο τραπέζι των συνομιλιών και για να τα διαφυλάξει απέτρεψε το αδιέξοδο στις συνομιλίες μετά την κρίση στο Μον Πελεράν.

Σε ομιλία του, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ για να τιμήσει τον Στέλιο Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει η όποια ενΈργεια ή πράξη του να μολύνει την εμπιστοσύνη που έδειξαν ο Στέλιος Ιωάννου, αλλά και ο πολιτικός του πατέρας Γλαύκος Κληρίδης προς το πρόσωπο του.

“Και οι δύο ήταν από τους σημαντικότερους Κύπριους πατριώτες και όταν ακολουθείς τα βήματα πατριωτών οφείλεις να συμπεριφέρεσαι και ανάλογα” πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “τούτες τις ημέρες υπήρξε το δίλημμα είτε να αφήναμε μετά από κάποια κρίση, που δημιουργήθηκε στο Μον Πελεράν να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο με απρόβλεπτα τα τετελεσμένα ή να επαναρχίσει ο διάλογος χωρίς τούτο να σημαίνει ότι μειώνεις ποσώς τις θέσεις που διεκδικείς έχοντας πάντα κατά νου τις έγνοιες και τις ανησυχίες των Ε/κ”.

“Επέλεξα αντί να δω να ακολουθούνται τακτικές και πολιτικές, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη ρητορική του Τούρκου Προέδρου των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα ημερών, αντί να δω να γίνονται ή να “πολιτογραφούνται” ως υπήκοοι του παράνομου καθεστώτος άλλοι 26.500, αντί να δω τον κίνδυνο που αντιμετωπίστηκε αλλού διεθνώς ,δηλαδή μιας ενδεχόμενης ετυμηγορίας τάχα των Τ/κ για ενσωμάτωση, να μπω στον διάλογο” διευκρίνισε.

“Μπαίνεις στον διάλογο ξέροντας τι πρέπει να υπερασπιστείς και τι πρέπει να διεκδικήσεις” τόνισε.

Υπενθυμίζοντας ότι εκείνος που ενέπλεξε την Ευρωπαϊκή Ενωση έτσι ώστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τη λύση ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης και συνέχισε λέγοντας ότι “έχουμε κατορθώσει πολλά μέχρι σήμερα.
Εχουμε επιτύχει πολλά μέχρι σήμερα σαν αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, έχουμε διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας και ενάσκηση επαγγέλματος, είπε περαιτέρω προσθέτοντας ότι έχουμε διασφαλίσει την πληθυσμιακή αναλογία έτσι ώστε να μην διατρέχει κίνδυνο ο Ελληνισμός στον μέλλον”.

Αναφέροντας ότι “έχουμε διασφαλίσει πολλά και σημαντικά άλλα, ακόμα και βελτιώσεις στις συνθήκες του 60” είπε ότι αυτά είναι και πολλά άλλα που πρέπει να διεκδικήσουμε και διεκδικούμε που δεν ήθελα να διακινδυνεύσω”.

Πρόσθεσε ότι ένα λέω: “Θα τιμήσω την μνήμη αυτού που επαξίως τιμάται σήμερα,
θα τιμήσω τη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη, θα τιμήσω τη μνήμη του Στέλιου Ιωάννου”.

Αναφερόμενος στον τιμώμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι περιελήφθη στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, τον Μάη του 1981 μετά από παρέμβαση και έντονη στήριξη του από τον Στέλιο Ιωάννου.

Είπε ακόμα πως σεμνύνεται να λέει ότι υπήρξε προσωπικός του φίλος και αναφέρθηκε περιληπτικά στην ανθρωπιστική και κοινωνική δράση του Στέλιου Ιωάννου, της συζύγου του Ελλης και των παιδιών του.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: