Αυτά που κέρδισε η Τουρκία το 1974 τα χάνει στις διαπραγματεύσεις το 2017 λέει ο Γιλμάζ




Αυτά που κέρδισε η τουρκική πλευρά το 1974 τα χάνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 2017, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CHP) Οζτούρκ Γιλμάζ, υποστηρίζοντας ότι οι Ε/κ εφαρμόζουν τακτικές στις διαπραγματεύσεις, με στόχο να πετύχουν περισσότερες υποχωρήσεις της τ/κ πλευράς.

Σε συνέντευξη τύπου, ο Οζτούρκ Γιλμάζ είπε ότι “οι Ε/κ ακόμη και όταν έχουν πλεονέκτημα συμπεριφέρονται σαν να χάνουν,  χρονοτριβούν με τη διαδικασία και ενισχύουν το περιθώριο του παζαριού πετυχαίνοντας περισσότερες υποχωρήσεις”.

Ανέφερε ότι οι δύο γύροι των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν κατέληξαν χωρίς αποτέλεσμα και εξέφρασε λύπη για τη λογική
του ΄δωσε και γλίτωσε’ που επικρατεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων από μέρους της τουρκικής πλευράς, όπως είπε.

“Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να βασίζονται στην απόλυτη ισότητα των δύο συνιστωσών πολιτειών. Εδώ η αντίληψη της νοτίου Κύπρου να μην αποδέχεται την οντότητα της ΄ΤΔΒΚ’ αποτελεί πρόβλημα. Η ΕΕ ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το σημαντικό εδώ είναι πού στέκεται η Τουρκία. Η ε/κ πλευρά δεν κάνει ίσες διαπραγματεύσεις με την τ/κ”, ανέφερε ο Οζτούρκ Γιλμάζ.

Υποστήριξε ότι “ο λόγος του τερματισμού των διαπραγματεύσεων είναι το αίτημα της ε/κ πλευράς για υπερβολικό έδαφος, ο όρος της να εγκαταλείψει η Τουρκία τις εγγυήσεις, η μετακίνηση 90 χιλιάδων Ε/Κ από το νότο στο βορρά σε περίπτωση λύσης, η μη αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας”.

“Οι Ε/κ εφαρμόζουν ως τακτικές αυτές τις αφορμές”, είπε ο Οζτούρκ Γιλμάζ. Όπως είπε στο εδαφικό έχουν σοβαρές ανησυχίες. “Η ‘ΤΔΒΚ’ αποδέχτηκε αμέσως να κατέβει στο 29,2%. Για μας αυτό είναι λάθος. Χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με τις εγγυήσεις και τα άλλα θέματα δεν είναι σωστή οδός αυτή. Τον Ιανουάριο θα γίνει ανταλλαγή χαρτών και η ε/κ πλευρά θα πάρει τα εδάφη που μπορεί να πάρει. Στις 12 Ιανουαρίου ίσως και να εγκαταλείψει τις Συνθήκες εγγυήσεων. Ακόμη και αν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταλήξουν αρνητικά και να μείνει στο μυαλό όλων αυτός ο χάρτης”, ανέφερε λέγοντας ότι “στόχος της ε/κ πλευράς είναι να μειώσει το έδαφος της ‘ΤΔΒΚ’ “.

Ο Οζτούρκ Γιλμάζ είπε ακόμη πως όταν διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις το τουρκικό ΥΠΕΞ αντί να πει ότι ‘χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία’ θα ήταν πιο σωστό να αναφερθεί στην “αδιαλλαξία της ε/κ πλευράς. Το 1974 για την Τουρκία ήταν μια νίκη. Εμείς εδώ κάνουμε διαπραγματεύσεις σαν να ήμασταν οι ηττημένοι. Δηλαδή αυτά που κερδίσαμε το 1974 τα χάνουμε στο τραπέζι το 2017. Αυτό δεν γίνεται”, είπε.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου Τουρκία/Κωνσταντινούπολη 03/12/2016 08:30

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: