Ξανά θέμα «Τσαμουριάς», αλλά και αιχμές για τη …Δημοκρατία στην Ελλάδα αφήνει ο Έντι Ράμα




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Μανδύα «ανθρωπισμού» επιχειρεί να φορέσει στον αλυτρωτισμό και εθνικισμό που καλλιεργεί στην χώρα του ενόψει και των εκλογών του Ιουνίου ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος στην Ντώυτσε Βελλε επανάφερε το θέμα των Τσάμηδων υποστηρίζοντας ότι είναι απλά θέμα της ελεύθερης διακίνησης τους στην Ελλάδα.

ΟΑλβανός πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη δικαιολογεί τους Τσάμηδες για την «αίσθηση ότι υφίστανται διακρίσεις» και ζητά αυτό το προβλήματα τερματισθεί για να πάψει να διαταράσσει τις σχέσεις με την Ελλάδα .αλλά «αντίθετα να ενισχύσει τις καλές σχέσεις με τον ελληνικό λαό ,γιατί είμαστε γείτονες και επομένως καταδικασμένοι να ζούμε μαζί».

Ο κ. Ράμα στην προσπάθεια του να συκοφαντήσει την Ελλάδα επέλεξε να επικαλεσθεί την απαγόρευση εισόδου που είχε επιβληθεί σε έναν Αλβανό δημοσιογράφο (Μάρτιν Μέμαι) ο οποίος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στην τοπική κοινωνία καθώς στην εκπομπή την οποία πρόβαλλε στην Αλβανία, εκβιαστικά ήθελε να αποσπάσει από κάτοικους της Θεσπρωτίας την …αλβανική καταγωγή τους, ενώ όταν στα ρεπορτάζ του δεν είχε κατορθώσει να αποδείξει ότι στην Θεσπρωτία μιλούν αλβανικά, το απέδωσε στην συνεχιζόμενη επιχείρηση …εθνοκάθαρσης των Τσάμηδων.

Και ο κ. Ράμα μάλιστα κατέληξε λέγοντας ότι οι «Έλληνες βοήθησαν τους Αλβανούς σε δύσκολους καιρούς αλλά αντίστοιχα και οι Αλβανοί είχαν βοηθήσει τον λαό της Ελλάδας σε επίσης δύσκολους καιρούς» χωρίς φυσικά να διευκρινίσει πότε ιστορικά συνέβη αυτό, εκτός εάν υπονοεί αυτό που σε τελευταίες συνεντεύξεις του έχει πει, ότι ήταν οι Αλβανοί που πρόσφεραν φαγητό στους Έλληνες στρατιώτες του Αλβανικού Μετώπου, που ιστορικά όμως έχει αποδειχθεί ότι οι Αλβανοί είχαν πλήρως συνεργασθεί με τις δυνάμεις του Άξονα…

Ο κ. Ράμα έχει επενδύσει πολιτικά και στρατηγικά στο Τσάμικο αγνοώντας τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματος του. Όπου εσωτερικές κόντρες προκαλεί η υπερδραστηριοποίηση των Τσάμηδων και η συμμαχία που έχει κάνει μαζί τους ο πρόεδρος του κόμματος καθώς απειλούνται εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα, ενόψει των εκλογών

Οι Τσάμηδες και το κόμμα PDIU επιχειρούν με την κάλυψη του Έντι Ράμα να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη σε περιφέρειες προπύργια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εις βάρος όμως των τοπικών βουλευτών οι οποίοι αντιδρούν. Η βουλευτής του ΣΚ και πρώην ΥΠΕΞ της Αλβανίας και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Αλβανικής Βουλής Άρτα Ντάντε δημόσια επιτέθηκε στο PDIU που είναι κυβερνητικός εταίρος του κ. Ράμα, θέτοντας δημοσίως τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος αυτού.

Όπως δήλωσε η πρώην υπουργός, το κόμμα των Τσάμηδων που δεν είχε ποτέ έρεισμα στην εκλογική περιφέρεια της, τώρα με την «πλάτη» της κυβέρνησης διορίζουν διευθυντές και στελέχη στον κρατικό μηχανισμό ώστε να αποκτήσουν προσβάσεις σε τέτοιες Περιφέρειες. Η κ. Ντάντε δήλωσε επίσης ότι τα «προβλήματα της ιστορίας όμως, δεν μπορεί να μας κρατούν όμηρους στις σημερινές εξελίξεις και θα πρέπει να επιλυθούν με τις μεθόδους του 21 ου αιώνα».

Και κατήγγειλε ότι το κόμμα των Τσάμηδων το οποίο έχει προσφέρει κρίσιμη κοινοβουλευτική στήριξη στον Έντι Ράμα, στέλνει μέσω των στελεχών που έχει εξασφαλίσει στον κρατικό μηχανισμό, μέλη του σε διάφορες περιοχές και συγκροτούν τοπικές οργανώσεις που έτσι πλαγιοκοπουν το κυβερνών κόμμα.

Η κ. Ντάντε υπενθύμισε μάλιστα ότι το Κόμμα των Τσάμηδων πριν το 2013 ήταν σε συνασπισμό με την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και ήταν σύμμαχος του Σαλί Μπερίσα και τόνισε ότι η « τεχνητή πρακτική ίδρυσης κομμάτων με την βοήθεια των κυβερνητικών πόστων που παίρνουν είναι αντιδημοκρατική και ανησυχητική».

Η κ. Ντάντε που είχε έρθει στην Ελλάδα συνοδεύοντας τον πρόεδρο της Βουλής Ιλιρ Μέτα, επεσήμανε ότι στις συναντήσεις διαπίστωσε «βούληση στην ελληνική κυβέρνηση και στην αλβανική κυβέρνηση και έχουν συγκροτηθεί οι ομάδες εργασίας για την επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν. Αυτό που προέχει είναι να επικεντρωθούμε στην επίλυση των προβλημάτων και τα προβλήματα δεν επιλύονται με παρωχημένες μεθόδους, διότι οι δύο χώρες μας, είναι συμβαλλόμενα μέρη διεθνών Συνθηκών» πρόσθεσε η κ. Νταντε αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο και ο κ. Ράμα χειρίζεται το θέμα.

Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, δεν είναι μόνο η κ. Ντάντε που ενοχλείται με την δράση των Τσάμηδων καθώς και σε άλλες περιφέρειες, στο Ελμπανσαν, στη Ντίμπρα, την Σκόδρα κ.α. οι υποψήφιοι και οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι οργισμένοι με την στήριξη που προσφέρεται στους Τσάμηδες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: