WSJ: Απομείωση του χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ ως το 2060 προτείνει ο ESM για Ελλάδα




Πρόταση μείωσης του ελληνικού χρέους κατά το 1/5 περίπου μέχρι το 2060 αποκαλύπτει η εφημερίδα σε σημερινό κείμενό της Wall Street Journal.

Πρόκειται για ένα εξασέλιδο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και φέρει ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα και προβλέπει μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο εγγύς μέλλον για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Στο έγγραφο προτείνεται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων και του παγώματος των επιτοκίων ορισμένων εκ των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα ώστε να θωρακιστεί από ενδεχόμενη μελλοντική αύξηση επιτοκίων.

Το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα των μέτρων αυτών το 2060 θα περικόψουν το χρέος σε ποσοστό 21,8% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με επίσημη ανάλυση της ευρωζωνής το ελληνικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα φτάσει το 104,9% το 2060 αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσής της.

«Πρόκειται για ένα έγγραφο εργασίας που ακόμα δεν γίνει δεκτό από τους υπουργούς Οικονομικών. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση αιτήματος προς τον ΕSM να εργαστεί προς την κατεύθυνση προώθησης μέτρων που θα βελτιώσουν τη βιωσημότητα του ελληνικού χρέους», αναφέρει εκπρόσωπος του Μηχανισμού Στήριξης.

Οι προτάσεις του ESM θα παρουσιαστούν από τον επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και αναμένεται να τύχουν της υποστήριξης του συμβουλίου υπουργών. Τα προτεινόμενα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από τώρα και μέχρι τη λήψη του ελληνικού προγράμματος το 2018.

Τον περασμένο Μάιο η Ελλάδα και οι πιστωτές της είχαν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο περιορισμού του ελληνικού χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, με μεσομακροπρόθεσμα μέτρα.

Τα μακροπρόθεσμα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται οι ωριμάνσεις και τα επιτόκια, αλλά όχι ονομαστική απομείωση του χρέους θα ληφθούν μόνο αν κριθεί απαραίτητο στο τέλος του ελληνικού προγράμματος, στα μέσα του 2018.

Το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει στο 181,6% του ΑΕΠ το 2016 σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ. Η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πολλές χώρες της ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, θέτουν την συμμετοχή του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για να συμφωνήσουν και αυτές σε νέα δανειοδότηση της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ ζητά μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από όση, για την ώρα, η ευρωζώνη είναι πρόθυμη να παραχωρήσει και αξιωματούχοι αναφέρουν πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που προωθούνται δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις του Ταμείου.

Το έγγραφο του ESM παραθέτει τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων με βασικότερο αυτό του κλειδώματος των επιτοκίων ώστε η Ελλάδα να μην κληθεί στο μέλλον να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια.

Επίσης προβλέπει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων από τα 28 έτη και μήνες στα 32 έτη και 6 μήνες. Παράλληλα προβλέπει και άλλα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Ωστόσο το έγγραφο του ESM προειδοποιεί παράλληλα πως το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στις αγορές.

http://www.wsj.com/articles/eurozone-bailout-fund-proposes-short-term-debt-relief-for-greece-1480510456

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: