Τσίπρας, Βούτσης και πολιτικά κόμματα αποχαιρετούν τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας,




Με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και ανακοινώσεις, αποχαιρετούν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και πολιτικά κόμματα τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με ανάρτηση στο twitter, έγραψε: «Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη» και παραθέτει την ανάρτηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση: «Η ιστορία τον δικαίωσε» και μια κατακόκκινη αφίσα, στην οποία δεσπόζει ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας.

Στο λογαριασμό του στο facebook ο Α. Τσίπρας έγραψε μεταξύ άλλων: «Υπήρξε εγγυητής της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας του λαού του, ενώ έθεσε τις βάσεις για την περιφερειακή συνεργασία στην Λατινική Αμερική» ενώ κάνει αναφορά και στη συγχαρητήρια επιστολή που ο εκλιπών του απηύθυνε μετά την εκλογική του νίκη, στην οποία ανέφερε ότι «στις τωρινές πολιτικές συνθήκες στον πλανήτη μας κάθε απόφαση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναλύεται και να εφαρμόζεται με προσοχή». Και καταλήγει ο Α. Τσίπρας: «Για αυτό και όπως λέει ο Φιντέλ, όσοι αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη, πρέπει να αναλύουν και να εφαρμόζουν με προσοχή κάθε πολιτική απόφαση. Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών!»

Τη βαθιά του συγκίνηση για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο εκφράζει με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης. «Με την απώλειά του η ανθρωπότητα γίνεται πιο φτωχή. Ο ‘‘κομαντάντε’’ της κουβανικής επανάστασης άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της επαναστατικής έμπνευσης και πράξης. Η Ιστορία τον συγκαταλέγει, χωρίς αμφιβολία, ανάμεσα στα πρόσωπα που άλλαξαν την πορεία της» σημειώνει.

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στο λαό και στην κυβέρνηση της Κούβας για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία χαρακτηρίζει τον Φ. Κάστρο εμβληματική μορφή της διεθνούς πολιτικής και σταθερό πιστό φίλο της Ελλάδας και της Κύπρου. «Ο Φιντέλ Κάστρο θα μείνει στην ιστορία για τον ασυμβίβαστο και θαρραλέο αγώνα του, σημείο αναφοράς κάθε απελευθερωτικού και κοινωνικού κινήματος» υπογραμμίζεται.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε σχόλιο που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα, σημειώνει ότι ο Φιντέλ Κάστρο «σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, αγωνίστηκε για τις ιδέες και τη χώρα του και έγινε παγκόσμιο σύμβολο. Η ιστορία σίγουρα δεν μπορεί να τον προσπεράσει. Θα τον κρίνει μακριά από εξιδανικεύσεις και αφορισμούς.»

Τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο εκφράζει με ανακοίνωση η ΚΕ του ΚΚΕ τονίζοντας ότι αποχαιρετά «μια θρυλική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος» και κάνει μικρή ιστορική αναδρομή στην πορεία του Φ. Κάστρο από την επίθεση στην Μονκάδα το 1953 μέχρι και τη νίκη της κουβανικής επανάστασης.

Στη δική του ανάρτηση στο facebook, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά από σύντομη αναφορά στην επίσκεψή του στην Κούβα καταλήγει, αναφερόμενος στον Φ. Κάστρο, με τη φράση του Χοσέ Μαρτί, ποιητή και εθνικού ήρωα της Κούβας: «Μια ακόμα επανάσταση είναι απαραίτητο να γίνει, αυτή που δεν θα τελειώσει όταν ο ηγέτης της αναλάβει την Εξουσία».

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: