Το μήνυμα του Ιερώνυμου: Να μιμηθούμε το παράδειγμα όσων αγωνίστηκαν για πίστη και πατρίδα




«Καλούμαστε να μιμηθούμε το παράδειγμα όσων αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την πίστη και την πατρίδα μας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και συλλειτούργησαν αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Παρόντες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, πολιτικοί, πολιτευτές, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και όλους τους παρευρισκόμενους για την σημερινή Θεία Λειτουργία, ενώ αναφέρθηκε και στην 150ή επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, για την οποία μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων. Πρόκειται, εξάλλου, για το σημαντικότερο γεγονός της Κρητικής Επανάστασης του 1866.

Ο Μουσταφά Πασάς έφθασε έξω από το μοναστήρι το απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου 1866. Στη διάθεσή του είχε 15.000 άνδρες. Στη Μονή βρίσκονταν 966 άνθρωποι, από τους οποίους μόνο 250 μπορούσαν να πολεμήσουν.

Οι προτάσεις προς παράδοση απορρίφθηκαν από τους πολιορκημένους και το πρωί της 8ης Νοεμβρίου άρχισαν οι εχθροπραξίες. Οι Οθωμανοί, παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις τους, δεν κατάφεραν να καταλάβουν τη Μονή την πρώτη ημέρα. Το βράδυ, ζήτησαν ενισχύσεις και μετέφεραν ένα μεγάλο πυροβόλο από το Ρέθυμνο. Την επομένη, 9 Νοεμβρίου, άρχισε το δεύτερο κύμα της επίθεσης. Νωρίς το απόγευμα, γκρεμίστηκε το δυτικό τείχος της Μονής από τις βολές του πυροβόλου και οι επιτιθέμενοι εισέβαλαν στο μοναστήρι, όπου άρχισαν  τη μεγάλη σφαγή.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ευχαρίστησε, από την πλευρά του, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης για την παρουσία του με την επισήμανση ότι «Μας δώσατε ένα μήνυμα που έχουμε ανάγκη σήμερα, να μιμηθούμε το παράδειγμα των πατέρων της Μονής Αρκαδίου και όλων όσοι αγωνίζονται για την πίστη και την πατρίδα μας».

Ελένη Μαχαίρα
06/11/2016 22:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: