Τα εργασιακά μπορεί να τινάξουν την αξιολόγηση στον αέρα: Αδιέξοδο προς το παρόν…




Ο στόχος για πολιτική συμφωνία στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι ρεαλιστικός, εκτίμησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και στο θέμα ειδικά των εργασιακών οι πλευρές οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές, κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα για πολιτική συμφωνία για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ρύθμιση του χρέους, ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και ειδικότερα τα εργασιακά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση που δεν θα περιλαμβάνει συλλογικές συμβάσεις, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να απαντά πως ούτε και η Κομισιόν είναι διατεθειμένη για λύση που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο, είναι εφικτό και μπορεί να γίνει». Πρόσθεσε δε, ότι «θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο. Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα».

Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να συμμετέχει ως εγγυητής».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τάχθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Από τα λεγόμενα του ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο…

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι Θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους θεσμούς».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους – μετά το πέρας της συνάντησης- για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε: «Πρέπει να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εργαζόμαστε σε πολύ καλό κλίμα για να το επιτύχουμε αυτό, δεν μπορώ να σας απαντήσω για το αν θα χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα γιατί θα ήταν σαν να διαχωρίζω τους θεσμούς».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: