Στην Ελβετία ο πρόεδρος Αναστασιάδης για το νέο γύρο, από αύριο, των συνομιλιών για Κυπριακό




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έφθασε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μοντ Πελεράν όπου την Κυριακή συνεχίζονται οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, επί του εδαφικού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε σύσκεψη με τη διαπραγματευτική του ομάδα. Οι συζητήσεις τους θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας του Προέδρου Αναστασιάδη και των μελών της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας

Μετά το πέρας του πρώτου γύρου των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν στις 11 Νοεμβρίου, τα Ηνωμένα `Εθνη είχαν ανακοινώσει πως κατά τη διάρκειά τους σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και πως ύστερα από αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη αποφασίστηκε από τους δυο ηγέτες να υπάρξει μια διακοπή των διαβουλεύσεων και όπως αυτές συνεχιστούν στις 20 Νοεμβρίου. Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως οι συνομιλίες θα συνεχίζονταν στη Γενεύη αλλά τελικά έγινε γνωστό πως θα πραγματοποιηθούν και πάλι στο Μοντ Πελεράν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, έχει δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως πως οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους ακριβώς από το σημείο που τις είχαν αφήσει όταν έφυγαν από το Μοντ Πελεράν, την περασμένη εβδομάδα.

Οι δυο πλευρές είχαν ξεκινήσει κατά τον πρώτο γύρo των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο, που διήρκησε από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, ουσιαστική συζήτηση επί ενός ενοποιημένου εγγράφου, που ετοιμάστηκε εκεί, ύστερα από σχετική απόφαση των ηγετών, με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής και τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς επί των κριτηρίων για το εδαφικό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έχει δηλώσει πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα `Εθνη, οι συνομιλίες θα είναι διήμερες, θα ολοκληρωθούν δηλαδή τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Η συνάντηση της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10 ώρα Κύπρου). Κατά την έναρξή της θα επιτραπεί σε φωτογράφους και κινηματογραφιστές να λάβουν πλάνα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται στο Μοντ Πελεράν από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και τους Πόλυ Πολυβίου, Κύπρο Χρυσοστομίδη, Παναγιώτη Δημητρίου, Νίκο Κλεάνθους, Τουμάζο Τσιελεπή, Μάριο Ηλιάδη και Ανδρέα Χατζηράφτη.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: