Σφοδρή κακοκαιρία στην Ελλάδα, ενώ τραγική είναι η κατάσταση σε δομές φιλοξενίας προσφύγων




Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα έχει προκαλέσει το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας το οποίο μετά από τις καταιγίδες των προηγούμενων ημερών, σήμερα έχει μεταβληθεί σε χιονιά, ενώ πνέουν θυελλώδεις άνεμοι και η θερμοκρασία κατέγραψε «βουτιά» περίπου 10 βαθμών μέσα σε λίγες ώρες.

Χιονοπτώσεις πλήττουν, κατά κύριο λόγο, τις ορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας αλλά και τα ορεινά της Αττικής όπου από το απόγευμα έχει κλείσει ο δρόμος προς το καζίνο λόγω χιονόπτωσης. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού δικτύου της χώρας, ενώ σε αρκετές περιοχές παρέμειναν κλειστά τα σχολεία.

Σοβαρό πρόβλημα έχουν προκαλέσει και οι θυελλώδεις άνεμοι, με αποτέλεσμα από το μεσημέρι της Τετάρτης να έχει απαγορευτεί ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Στην Αθήνα, από το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί περισσότερες από 100 κλήσεις για πτώση και κοπή δέντρων και για απομάκρυνση άλλων αντικειμένων από τους δρόμους.

Τραγική είναι η κατάσταση, λόγω της κακοκαιρίας, σε αρκετές δομές φιλοξενίας προσφύγων, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου χιλιάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, βρίσκονται αντιμέτωποι με θερμοκρασίες υπό το μηδέν και χιόνι, ενώ βρίσκονται σε σκηνές ή σε υποδομές χωρίς θέρμανση.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αγώνας δρόμου για να εκκενωθεί πριν πιάσει παγετός, η δομή φιλοξενίας στην Πέτρα Ολύμπου, όπου οι σκηνές θάφτηκαν κάτω από το χιόνι. Δραματική είναι η κατάσταση και στις δομές σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης όπου επίσης χιονίζει ή το κρύο είναι τσουχτερό και οι τοπικές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με πρόχειρες λύσεις την κατάσταση. Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας στη Χίο που μετατράπηκε σε λίμνη λάσπης από τις καταρρακτώδεις βροχές και οι περίπου 200 πρόσφυγες που ζουν σε σκηνές δίπλα στις κεντρικές υποδομές βρίσκονται εκτεθειμένοι στην μανία της φύσης.  Οι τοπικές αρχές και οργανώσεις αρωγής μεταφέρουν ξύλα για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να ζεσταθούν ενώ ο Δήμαρχος Χίου επιμένει στο αίτημά του προς την κυβέρνηση για μεταφορά των ανθρώπων αυτών στην ελληνική ενδοχώρα.

ΚΥΠΕ – Ελένη ΜαυρούληΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ 30/11/2016 20:39

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: