Σαπέν καρφώνει Αλέξη: Ένδειξη της πολιτικής βούλησης για μεταρρυθμίσεις ο ανασχηματισμός




Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup  ότι η ευρωζώνη οφείλει στο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας να λαμβάνει “ισορροπημένες αποφάσεις”, πρωτίστως σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Κατά τον Γάλλο υπουργό η Ελλάδα έχει προωθήσει σε σημαντικό βαθμό τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε και συνεπώς η ευρωζώνη οφείλει από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με το χρέος.

Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας από την αρχή της οικονομικής κρίσης ανέφερε ο Γάλλος υπουργός. Ερωτηθείς τέλος αν ο πρόσφατος ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε θετικά από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ο Γάλλος υπουργός απάντησε θετικά λέγοντας πως ερμηνεύτηκε ως ένδειξη της πολιτικής βούλησης της Ελλάδας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Την άποψη ότι «είναι πολύ νωρίς» για να υπάρχει «απόλυτη σαφήνεια» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν στο δεύτερο μισό του 2018, εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Την άποψη ότι «είναι πολύ νωρίς» για να υπάρχει «απόλυτη σαφήνεια» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν στο δεύτερο μισό του 2018, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος ανέφερε πως στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα γίνει αναλυτική συζήτηση με το ΔΝΤ για το εν λόγω ζήτημα, με στόχο να είναι σε θέση να αποφασίσει το ΔΣ του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους. Ειδικότερα, ανέφερε πως το ΔΝΤ πρέπει να κάνει μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και γι’ αυτό χρειάζεται αφενός περισσότερη σαφήνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για κάποια από τα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος και αφετέρου για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι «αδύνατο» να υπάρχει ακρίβεια για το μέγεθος των «πιθανών μέτρων» για το χρέος που θα εφαρμοστούν το 2018, καθώς «βρισκόμαστε στα τέλη του 2016».

Τέλος, ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό, στη συζήτηση που θα γίνει το Δεκέμβριο, θα τεθούν επί τάπητος και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος και συγκεκριμένα το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί μπορούν να μειωθούν.

07/11/2016 21:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ – των ανταποκριτών μας Μ. Σπινθουράκη και Χρ. Βασιλάκη 
Βρυξέλλες, Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: