Με την όπερα «Τραβιάτα» ξεκινά η Εθνική Λυρική Σκηνή: Σόου σε 13 πόλεις




Mε την Τραβιάτα του Βέρντι κάνει πρεμιέρα, στις 26 Νοεμβρίου 2016, το νέο πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών των παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο “Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη”, σε δεκατρείς πόλεις της Ελλάδας: Αίγιο, Βέροια, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Κως, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Σέρρες, Σύρος, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φλώρινα, Χίος.

Πρόκειται για ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα της ΕΛΣ, που στόχο έχει να ταξιδέψει την λυρική τέχνη σε κάθε γωνιά της χώρας, μέσω των κινηματογραφικών προβολών παραστάσεων όπερας, οπερέτας και μπαλέτου. «Στόχος της ΕΛΣ είναι να γίνεται ολοένα και πιο εξωστρεφής και προσιτή σε όλους, ξεπερνώντας οποιαδήποτε κοινωνικά, ηλικιακά, και τώρα γεωγραφικά εμπόδια», αναφέρει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Λυρικής, Μύρων Μιχαηλίδης, ευελπιστώντας ότι αυτό «θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός ακόμα ταξιδιού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με συνοδοιπόρους όλους τους φίλους της λυρικής τέχνης».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Λυρικής «η όπερα Τραβιάτα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας. Πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν μία από τις πιο αγαπητές ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις. Στην Τραβιάτα ο Τζουζέππε Βέρντι επιτυγχάνει ένα λεπτομερές ψυχογράφημα της ηρωίδας του. Κάθε σημείο της μουσικής της Τραβιάτας συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της δράσης και την τραγική κατάληψη».

Στην παράσταση της Τραβιάτας που θα προβληθεί στις δεκατρείς πόλεις, και μαγνητοσκοπήθηκε τον Μάιο του 2015 στο Θέατρο Ολύμπια της ΕΛΣ, συνέβαλαν, εκτός από την δύναμη της μουσικής του σπουδαίου έργου του Βέρντι, η κλασική σκηνοθεσία με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου, η εξαιρετική απόδοση της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ υπό τον Ηλία Βουδούρη, καθώς και οι έξοχοι πρωταγωνιστές.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: