Με ισχνή πλειοψηφία ενέκρινε το ΕΚ έκθεση για αντιμετώπιση προπαγάνδα Ρωσίας και ΙΚ




Με ισχνή πλειοψηφία εγκρίθηκε σήμερα στο ΕΚ, η έκθεση της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, για τη στρατηγική της ΕΕ στην αντιμετώπιση της αρνητικής προπαγάνδας από τη Ρωσία και το «Ισλαμικό κράτος».

Η έκθεση, την οποία εισηγήθηκε η Πολωνή ευρωβουλευτής Anna Fotyga της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, συγκέντρωσε μόλις 304 ψήφους υπέρ, 179 κατά και 208 αποχές.

Με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι το υλικό προπαγάνδας που υφίσταται η ΕΕ από τη Ρωσία και τις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, έχει σημαντικά αυξηθεί τελευταία.

«Με την παραπληροφόρηση επιδιώκουν να νοθεύσουν την αλήθεια, να υποκινήσουν το φόβο, να προκαλέσουν τις αμφιβολίες και να διχάσουν την Ένωση» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Για την αντιμετώπιση της εκστρατείας κατά της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές προτείνουν την ενίσχυση της μικρής ομάδας (9 άτομα) των «στρατηγικών επικοινωνίας» της ΕΕ και επενδύσεις στην παιδεία και στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού.

Το ΕΚ εκτιμά ότι το Κρεμλίνο αύξησε την προπαγάνδα του κατά της ΕΕ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «το Κρεμλίνο χρηματίζει πολιτικά κόμματα και οργανώσεις στο εσωτερικό της ΕΕ».

Σχετικά με το Ισλαμικό κράτος, οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν πιο στενά μεταξύ τους, ώστε να αποφεύγονται όσο το δυνατόν, οι στρατολογήσεις νέων μέσω της προπαγάνδας.

Η παιδεία, τα μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογραφικές έρευνες και ο έλεγχος της πληροφόρησης θα πρέπει να κάνουν μια επενδυτική προσπάθεια, ώστε να προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα ανάλυσης και κριτικού πνεύματος για τις ειδήσεις από τις οποίες βομβαρδίζονται.

Με το ψήφισμα προτείνεται επίσης η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ σε στρατηγικές επικοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι ορισμένοι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν ως σκιώδεις εισηγητές για την έκθεση, όπως ο σοσιαλιστής Eugen Freund εξέφρασε τη διαφωνία του στο να αντιμετωπισθεί το λεγόμενο «Ισλαμικό κράτος» στην ίδια έκθεση με ένα πραγματικό και μεγάλο κράτος που είναι η Ρωσία.

23/11/2016 18:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ολυμπία Τσίπηρα
Παρίσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: