Κόντρα του Αλέξη στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς για το Ιράν πριν την άφιξη Ομπάμα




Μπλόκο στην ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της ιρανικής τράπεζας Saderat, που βρίσκεται επί χρόνια στο στόχαστρο της Δύσης με την κατηγορία ότι συνδέεται με τρομοκρατία, έβαλε τον Οκτώβριο η Ελλάδα.

Η πληροφορία μεταδόθηκε πρώτα από την εφημερίδα «Wall Street Journal» και επιβεβαιώθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ από πηγές της κυβέρνησης. Το κείμενο έγραψαν οι Laurence Norman and Νεκταρία Σταμούλη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται αμερικανούς, ευρωπαίους και έλληνες αξιωματούχους, η απόφαση για άσκηση βέτο στην παράταση των κυρώσεων ελήφθη από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τσίπρα στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων με την Τεχεράνη.

Το μπλόκο της Αθήνας ήλθε παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από ευρωπαίους εταίρους και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία από τις πιο σαφείς προειδοποιήσεις ήλθε από αμερικανούς βουλευτές που έχουν επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι φέρεται να ανέφεραν ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν επιτρέψει στην Saderat να επαναλειτουργήσει κανονικά. Η ιρανική τράπεζα έχει γραφείο στην Αθήνα που ουσιαστικά έκλεισε λόγω των ευρω-κυρώσεων.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που κράτος-μέλος της Ε.Ε. εμποδίζει την επιβολή συλλογικών κυρώσεων στο Ιράν μετά τη διεθνή συμφωνία για ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τον Ιούλιο του 2015.

Το 2007, η Ουάσιγκτον επέβαλε ποινές στην Saderat με την κατηγορία ότι διοχέτευε χρήματα σε τρομοκρατικές και ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. Τρία χρόνια αργότερα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε. τιμώρησαν την τράπεζα με την κατηγορία ότι συνδεόταν με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σημειώνεται πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησαν τις κυρώσεις σε βάρος του ιδρύματος παρά την περσινή διεθνή συμφωνία για ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Saderat μάλιστα ήταν μία από συνολικά μόλις τρεις τράπεζες που παρέμειναν στη «μαύρη» λίστα των Βρυξελλών.

Η WSJ σημειώνει πως το ελληνικό βέτο έρχεται σε μία ιδιαίτερη συγκυρία, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί τη χώρα μας στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού είχε δηλώσει πέρυσι ότι όποια επιχείρηση συνεργάζεται με την Saderat θα αποκοπεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πηγή: http://www.wsj.com/articles/greece-blocked-eu-sanctions-on-irans-bank-saderat-1478020581?platform=hootsuite. www.skai.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: