Ισλαμική τρομοκρατία και μεταναστευτικό-προσφυγικό, τα θέματα τις διλογίας του Σταύρου Λυγερού




Παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων η διλογία του Σταύρου Λυγερού, «Η ισλαμική τρομοκρατία» και «Η εισβολή των αμάχων».

Στο πρώτο αναλύεται το σκηνικό της γέννησης και διαμόρφωσης του ισλαμικού φονταμενταλισμού και εξηγείται πώς οι νεαροί μουσουλμάνοι μεταλλάσσονται σε τζιχαντιστές, ενώ στο δεύτερο ο γνωστός δημοσιογράφος, συγγραφέας και αναλυτής, αναφέρεται στη διόγκωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Όπως τονίζεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου τα δύο φαινόμενα «βιώνονται από την Ευρώπη ως παράλληλες κρίσεις που, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, απειλούν με αποδιάρθρωση το ενοποιητικό εγχείρημα».

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας για το μέτωπο που πρέπει να δημιουργηθεί απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία τόνισε ότι «η Ελλάδα σε αυτό το φαινόμενο αποτελεί τη χώρα εκείνη, που έχοντας τη δυνατότητα του διαλόγου με διαφορετικούς κόσμους, διότι μπορούμε να μιλήσουμε το ίδιο εύκολα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, στη Μόσχα, στο Τελ Αβίβ, αλλά και στην Συρία, που μπορεί να είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» και πρόσθεσε: «Ένα από τα αποτελέσματα της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι τα θύματα, οι πρόσφυγες οι οποίοι περνούν από τα σύνορά μας και ζητούν τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Η Ελλάδα την δίνει απλόχερα παρά το ότι βρίσκεται σε οικονομική κρίση».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ισλαμική τρομοκρατία όχι μόνο με κατασταλτικά μέτρα, αλλά και με πρωτοβουλίες, που η γεωπολιτική θέση της χώρας και η ιστορία μας, μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε» σημείωσε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε ότι «αν πρέπει να δημιουργηθούν δομές στη Χίο, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και ο κ. Μουζάλας και υπάρξει στήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε».

«Φοβάμαι… η Ευρώπη να πάψει να είναι ενωμένη»

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε σε ιδεοληψίες και σκοπιμότητες γύρω από το θέμα και τόνισε:

«Στα συμβούλια υπουργών, τότε που υπήρχε μεγάλη επιθετικότητα απέναντι στη χώρα μας, πολλές φορές σκεφτόμουν «τι ενωμένη Ευρώπη είναι αυτή, μας έχουν βάλει κάτω και μας σκίζουν». Σας βεβαιώνω ότι σήμερα φοβάμαι πιο πολύ την πιθανότητα, με τις διεθνείς αλλαγές, η Ευρώπη να πάψει να είναι ενωμένη. Διότι αν δεν υπήρχε αυτή η ενωμένη Ευρώπη, με τα κουσούρια της και τα ελαττώματά της, το φαινόμενο αυτό, είναι ιστορικά τόσο μεγάλο, που θα είχαμε πολέμους. Θα είχαμε πολέμους ανάμεσα σε γειτονικές χώρες, θα είχαμε συμπλοκές. Επομένως, το μεταναστευτικό και η ισλαμική τρομοκρατία, η τρομοκρατία του ISIS, μας κάνει να είμαστε ακόμη περισσότερο υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης, παλεύοντας συγχρόνως γι’ αυτά τα ιδανικά πάνω στα οποία στήθηκε και που σήμερα παραπαίουν. Δείχνει μονόδρομος αυτή η πορεία».

Κώδωνας κινδύνου από την Ντόρα

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι απαιτείται η μελέτη και η κατανόηση του φαινομένου για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, σε σχέση με το προσφυγικό και την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό και την Χίο.

«Δεν νοείται η πολιτική η οποία ασκείται σήμερα να έχει τόσο απειροελάχιστα αποτελέσματα. Είναι αδιανόητο και σήμερα ακόμη να μην μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε για ποιους ανθρώπους μιλάμε. Έχει διαφορετικές υποχρεώσεις η πατρίδα μας απέναντι στους πρόσφυγες και διαφορετικές απέναντι στους μετανάστες. Και δεν νοείται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, της οποία ο λαός δεν διακρίνεται από ρατσιστικά ή ακραία ξενοφοβικά αισθήματα, να μην μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά 60.000 ανθρώπους. Και να έχουμε τις εικόνες που έχουμε στο Ελληνικό ή την Χίο. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα» σημείωσε η πρώην υπουργός.

Απαιτείται κατ’ αρχήν κατανόηση του προβλήματος

Ο συγγραφέας των βιβλίων Σταύρος Λυγερός τόνισε ότι: «τέτοιου είδους φαινόμενα δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις αν πρώτα δεν τα κατανοήσεις και σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομικά μέτρα. Χρειάζεται κάτι περισσότερο… Αν δεν μπούμε σε αυτό το δρόμο, θα αναπαράγουμε το καθεστώς του φόβου το οποίο οδηγεί στη γιγάντωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού» και πρόσθεσε «οι άνθρωποι δεν είναι ρατσιστές, οι περισσότεροι οδηγούνται από φόβο σε τέτοιες συμπεριφορές. Και αυτό ισχύει και για το ζήτημα της ισλαμικής τρομοκρατίας και σε ότι αφορά το θέμα του προσφυγικού, μεταναστευτικού κύματος. Οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα διαμαρτύρονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πριν λίγο καιρό είχαν ανοίξει τις αγκαλιές τους. Αν αφήσουμε τα πράγματα, θα έχουμε συγκρούσεις και ίσως ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: