Υποχωρήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά ο Ακιντζί, ενόψει των νέων συνομιλιών




Δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη στον Μον Πελεράν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι «είναι η ώρα να υπάρξουν κινήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Αναχωρώντας για την Ελβετία με σταθμό στην Αγκυρα, ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε ανησυχία για δηλώσεις που γίνονται από πλευράς Αθήνας και Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και η ελληνική κυβέρνηση έχουν πρόθεση για μεταφορά της πενταμερούς διάσκεψης, όπως είπε, το 2017.

Είναι επίσης ανησυχητικό, πρόσθεσε, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά φαίνεται να επιδιώκει, «στην πενταμερή διάσκεψη να συζητηθούν μόνο τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Ο Ακιντζί δήλωσε ότι, εάν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην νέα συνάντηση στο Μον Πελεράν, θα πρέπει εντός των επόμενων τριών εβδομάδων να πραγματοποιηθεί η πενταμερής, κατά την οποία πρέπει, όπως ανέφερε, να συζητηθούν τα θέματα που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα όσον αφορά τα πρώτα τέσσερα κεφάλαια, οι τελικοί χάρτες και τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση, δεν οδηγεί σε λύση», δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης άρχισε σήμερα και ολοκληρώνει αύριο, πριν αναχωρήσει για την Ελβετία, χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους οποίους ενημερώνει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

18/11/2016 22:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: