“Η τέχνη πάντα βρίσκει τρόπους ν’ ανθίζει μέσα στις κρίσεις” δηλώνει η Χάρις Αλεξίου




“H κρίση που βιώνουμε όλοι δεν είναι μόνο η οικονομική. Είναι κυρίως πνευματική, είναι ποιοτική, είναι αισθητική της καθημερινότητας… Το βλέπουμε όλοι στις δουλειές μας, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Μέσα όμως από τις μεγαλύτερες κρίσεις -ίσως μόνο μέσα απ’ αυτές- η τέχνη βρήκε (και στο παρελθόν) τρόπους να ανθίζει …Είναι σίγουρο πως μέσα κι απ’ αυτή την κρίση θα γεννηθούν σημαντικοί καλλιτέχνες”. 

Η Χάρις Αλεξίου – η ερμηνεύτρια που τον τελευταίο σχεδόν μισό αιώνα έδωσε ήχο και φωνή στις ζωές τριών τουλάχιστον γενεών νεοελλήνων, ώριμη και πολιτικά πλέον, δηλώνει μάλλον αισιόδοξη…

Έγραψε και “χώρεσε” μισό αιώνα ζωής, εικόνων, τραγουδιών, συναισθημάτων, ονείρων και παραμυθιών σε 20 σελίδες, “εμπιστεύτηκε” (όπως έλεγε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, όπου πρόκειται να παρουσιάσει τη δουλειά της) σ’ έναν νέο άνθρωπο -τον σκηνοθέτη Γιώργο Νανούρη- το “Χειρόγραφο” της ζωής της, έγινε ξανά πρωταγωνίστρια αυτής της ζωής και την παρουσιάζει στο κοινό, άλλοτε “διηγώντας” την κι άλλοτε τραγουδώντας, με συντροφιά ένα βιολοντσέλο, ένα πιάνο, ένα ακορντεόν και μία κιθάρα.

Από τα παιδικά χρόνια της μικρής Χαρίκειας στη Θήβα, τα εφηβικά της ορφανής Χαρούλας στην Αθήνα και τα μετέπειτα της μέγιστης ερμηνεύτριας των λαϊκών τραγουδιών της Χάρις Αλεξίου…

“Έτσι κι αλλιώς δεν θα χωρούσε όλη μου η ζωή σε 20 σελίδες. Θέλησα να την κάνω ποίημα, παραμύθι και το τόλμησα… Έτσι, ‘παίζω’ τα τραγούδια μου, ‘παίζω’ -εγώ η ίδια κι όχι μια άλλη μετά από 30 χρόνια λ.χ, τη δική μου ζωή” έλεγε η κ.Αλεξίου, ευχαριστώντας το κοινό που αγκάλιασε ήδη το “χειρόγραφό” της με ενθουσιασμό, τον περασμένο χειμώνα, στην Αθήνα.

“Είναι πολλά τα χρόνια που σας …‘απασχολώ’ κι είναι πολύ συγκινητικό που εξακολουθείτε να είστε εδώ για να με ακούσετε”, έλεγε η ερμηνεύτρια, παρουσιάζοντας το “Χειρόγραφό” της, που θα παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από την ερχόμενη Παρασκευή (4 Νοεμβρίου ) ως και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου (Παραστάσεις: Παρασκευή 4/11 στις 21:00, Σάββατο  5/11 στις 21:00, Κυριακή  6/11 στις 19:00, και Tρίτη  8/11, Τετάρτη 9/11, Πέμπτη 10/11, Σάββατο  12/11 στις 21:00 και Κυριακή 13/11 στις 19:00).

Στη σκηνή συνεπικουρούν στην παρουσίαση του “Χειρογράφου” της Χαρούλας Αλεξίου οι μουσικοί: Παναγιώτης Τσεβάς: ακορντεόν-πιάνο, Γιώργος Λιμάκης: Κιθάρα, και Άρης Ζέρβας, Βιολοντσέλο.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, το “Χειρόγραφο” της Χάρις Αλεξίου θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, όπου θα δώσει 3 παραστάσεις στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου και με την επιστροφή στην Ελλάδα, στην Πάτρα, όπου στις 7 και 8 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών. Την ερχόμενη χρονιά (από τον Ιανουάριο) το Χειρόγραφο θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Β.Χ , AΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: