Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό και η άφιξη στην Κύπρο του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, η ανακοίνωση ότι μεταξύ 8-9 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό, το τριπλό θανατηφόρο δυστύχημα στα κατεχόμενα με θύματα μαθήτριες και τον οδηγό του λεωφορείου που τις μετέφερε στο σχολείο, η αεροπορική τραγωδία με βραζιλιάνικη ομάδα καθώς και ο εμπρησμός των αυτοκινήτων της Προέδρου της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένας Γεωργιάδου, οι βροχές και πτώση της θερμοκρασίας προβάλλονται πρωτοσέλιδα στο σημερινό Τύπο.

Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Κλειδί η φόρμουλα” και γράφει ότι στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της συνέχισης των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη στα πλαίσια εξεύρεσης μιας φόρμουλας που να είναι αποδεκτή. Αλλού γράφει ότι επιτέλους έβρεξε και μύρισε χειμώνας. Προβάλλει επίσης το φοβερό δυστύχημα στα κατεχόμενα όπου μικρό φορτηγό συγκρούστηκε με νταλίκα, σκοτώνοντας δύο μαθήτριες και τον οδηγό.

“Η Σημερινή” με κύριο τίτλο “Πεινασμένα κοτόπουλα΄` μας αποκάλεσε ο Ερντογάν” γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε ντελίριο δηλώσεων και είπε ότι θα πρέπει να “ντρεπόμαστε” γιατί χρησιμοποιούμε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισχυριζόμενος ότι είμαστε απλώς, κατά την έκφρασή του, η “ρωμαίικη διοίκηση της νότιας Κύπρου και στο νησί υπάρχει η ΤΔΒΚ”. Από την πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για παράλληλες διαδικασίες για τις διαπραγματεύσεις. Προβάλλει επίσης το δυστύχημα στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρεται στη συντριβή σε βουνά της Κολομβίας, αεροσκάφους που μετέφερε 81 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μέλη της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Σαπεκουένζε.

“Ο Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριο θέμα του “Παρέμβαση για την Ασφάλεια” και προβάλλει συνέντευξη του Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον στην εφημερίδα στην οποία είπε ότι το θέμα της ασφάλειας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεών του σήμερα στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στην αεροπορική τραγωδία στην Κολομβία με θύμα την ομάδα ποδοσφαίρου Σαπεκουένζε της Βραζιλίας. Γράφει επίσης ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο μεταξύ 8-9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της κινητικότητας για το Κυπριακό.

Η “Χαραυγή” με πρωτοσέλιδο τίτλο “Κόβουν κονδύλια και όνειρα φοιτητών” αναφέρει ότι εκατοντάδας φοιτητές και μαθητές που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας στο χώρο της Παιδείας. Προβάλλει επίσης το θάνατο των δύο μαθητριών και του οδηγού του λεωφορείου στον επαρχιακό δρόμο Δικώμου-Κερύνειας κοντά στον Πενταδάκτυλο και το σοβαρό τραυματισμό ακόμη επτά ατόμων. Η “Χ” αναφέρει επίσης ότι ετοιμάζεται ιδιωτικό μονοπώλιο και για την εμπορία σιτηρών αφού η κυβέρνηση μεθοδεύει το ξεπούλημα της Επιτροπής Σιτηρών.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Νεαροί σκοτώθηκαν σε δυστύχημα λεωφορείου στο βορρά” γράφει ότι δύο 16χρονα κορίτσια και ο οδηγός μικρού λεωφορείου σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν στο σχολείο, στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Το δυστύχημα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με πολλούς να ζητούν τη ρύθμιση της ώρας αφού την ώρα που έγινε το δυστύχημα, στις 7.10, είχε αρχίσει να χαράζει ενώ στις ελεύθερες περιοχές ήταν 6.10πμ. Προβάλλει αλλού τον εμπρησμό των αυτοκινήτων της Προέδρου της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένας Γεωργιάδου και του συζύγου της. Γράφει επίσης ότι επιστολή πυροδότησε νέα συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων για τη δημαρχία της Λεμεσού.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/11/2016 08:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: