Η Ελλάδα μπαίνει στη φάση της επιτυχίας υποστηρίζει ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη στην ΕΡΤ




Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, διατύπωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε αποκλειστική του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση. 

Ο κ.Μοσκοβισί δήλωσε πως είναι σε θετική κατεύθυνση οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση του ελληνικού προγράμματος , σε φάση επιτυχίας. Γνωρίζω , ότι απαιτείται προσπάθεια από τον ελληνικό λαό , το έχω συνειδητοποιήσει αυτό , αλλά νομίζω ότι η ανταμοιβή είναι μέσω της ανάπτυξης, της εμπιστοσύνης και των θέσεων εργασίας . Ελπίζω μια συμφωνία για το χρέος είναι προ των πυλών» τόνισε.

«Χρειαζόμαστε μαζί μας το ΔΝΤ» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Η συνέντευξη του Πιερ Μοσκοβισί στην Ευδοξία Λυμπέρη ακολουθεί:

ΕΡ: Έχετε πει με δικά σας λόγια ότι η λιτότητα φτάνει στο τέλος της. Αυτό περιλαμβάνει και την Ελλάδα; Αν όχι, γιατί όχι και πότε και πως το βλέπετε να συμβαίνει;

ΑΠ: Η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση διότι είναι μία χώρα σε πρόγραμμα. Αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε στην κανονικότητα. και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πρώτον ότι πρέπει να πετύχουμε στην εφαρμογή του προγράμματος που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015. Και είμαι πολύ ικανοποιημένος από την καλή πρόοδο που έχουμε κάνει στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που οδήγησε στην απεμπλοκή 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, τώρα συζητάμε την δεύτερη αξιολόγηση και νομίζω ότι οι συζητήσεις προχωρούν σε θετική κατεύθυνση.
Δεύτερον, σε αυτή τη βάση πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να επιστρέψει στην ελληνική οικονομία και οι επενδυτές μπορούν να δουν ότι υπάρχει ελκυστικότητα εκεί. Και το ακαθάριστο μπορεί να ενσωματωθεί για τον επόμενο χρόνο, εμείς η επιτροπή έχουμε προβλέψει 2,7% για την Ελλάδα που σημαίνει επιπλέον δημιουργία θέσεων εργασίας. Και αυτό ολοκληρώνει τον κύκλο. Επιτυχείς μεταρρυθμίσεις, επιστροφή εμπιστοσύνης, επενδύσεις, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για το μέλλον.

Οι ελληνικές αρχές παίρνουν αυτήν την ευθύνη. Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις είμαι συνειδητοποιημένος ότι είναι δύσκολες για τους πολίτες αλλά είναι απαραίτητες για τον εκμοντερνισμό της ελληνικής οικονομίας. Αν πάρουν τις ευθύνες, και φαίνεται ότι το κάνουν τότε πρέπει να πάρουμε τις δικές μας, και νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το πνεύμα με το οποίο πρέπει να εισέλθουμε στην προοπτική των μελλοντικών συνομιλιών για την αναδιάρθρωση του χρέους. Εγώ υποστηρίζω μία παγκόσμια συμφωνία στο τέλος αυτού του χρόνου, ξέρω ότι το μονοπάτι είναι στενό αλλά νομίζω ότι υπάρχει τρόπος για την επιτυχία.

ΕΡ: Παρότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για απομείωση του χρέους στην Ελλάδα;

ΑΠ: Το Γιουρογκρουπ πρέπει να συζητήσει αυτά τα θέματα πριν από το τέλος του χρόνου και είναι θέληση του προέδρου του Γερούν Ντάισεμπλουμ να προσπαθήσει να βρει μία κοινή συμφωνία, είναι επίσης δική μου και της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής.

Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω στην Αθήνα κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου εκεί από την Δευτέρα έως την Τρίτη όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό κο Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών κο Τσακαλώτο, άλλους υπουργούς, επίσης αντιπροσώπους από την επιχειρηματική κοινότητα διότι χρειαζόμαστε τους επιχειρηματίες μαζί μας στον εκμοντερνισμό της οικονομίας και κάποιους βουλευτές, λοιπόν ναι είμαι πεπεισμένος ότι εισερχόμαστε σε νέα φάση στο ελληνικό πρόγραμμα που είναι η φάση της επιτυχίας.

Γνωρίζω ότι αυτό απαιτεί προσπάθεια από τον ελληνικό λαό είμαι πολύ συνειδητός με αυτό αλλά νομίζω ότι η ανταμοιβή μέσω της ανάπτυξης, εμπιστοσύνης, θέσεων εργασίας και ελπίζω μια συμφωνία για το χρέος είναι προ των πυλών.

ΕΡ: Τότε μπορώ να υποθέσω ότι υποστηρίζετε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

ΑΠ: Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μαζί μας το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος από την αρχή, βοηθά στην σταθεροποίηση της αξιοπιστίας του προγράμματος. Και αυτός είναι ο λόγος που κάθε είδους συμφωνία χρειάζεται την συμβολή του ΔΝΤ. Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε σε ισορροπία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε «κινήσεις» στο χρέος αλλά πρέπει να έχουμε και ανάλογο αίτημα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Θα έλεγα ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητάμε είναι αρκετά απαιτητικές και η απόδοση είναι αρκετά ικανοποιητική και αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε.

ΕΡ: Η τελευταία ερώτηση. Πότε βλέπετε να πραγματοποιείται η ελάφρυνση του χρέους;

ΑΠ: Και πάλι εάν οι ελληνικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους θα πρέπει να πάρουμε τις δικές μας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: