Επεμβατικά δικαιώματα και Γλαύκος Κληρίδης: Η απενοχοποίηση της Τουρκίας και της εισβολής




Γραφει ο Άθως Αντωνιάδης

Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι συζητούμε σήμερα, εν μέσω της κρίσιμης καμπής των διαπραγματεύσεων, το αφήγημα και την ψευδοθεωρία του «μονομερούς δικαιώματος επέμβασης που είχε η Τουρκία στη Κύπρο το 1974».

Ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι το αφήγημα απενοχοποίησης της Τουρκίας και της εισβολής της στη  Κύπρο αναμασάται από Ελληνοκύπριους, τη γνωστή ομάδα  Ελληνοκυπρίων που εργολαβικά προσπαθούν να απενοχοποιήσουν τη Τουρκία με σημαιοφόρο δυστυχώς τον αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Τορναρίτη (τον Νίκο).

Το αφήγημα της συγκεκριμένης ομάδας και του κυρίου Τορναρίτη διαψεύδει ο ίδιος ο πολιτικός του πατέρας ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης.

Γράφει στο βιβλίο της «Μια παταγώδης αποτυχία των διεθνών σχέσεων», η συνταγματολόγος και σύμβουλος του Προέδρου της Κύπρου από το 1980 μέχρι το 2004, Claire Palley (σελ 344):

«…η Ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθούσε να ανησυχεί για το δικαίωμα μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης που η Τουρκία θεωρούσε ότι έχει. Για αυτό το λόγο τον Ιούνιο του 2000 (Πρόεδρος ο Γλαύκος Κληρίδης) έλαβε μια γνωμάτευση από κορυφαίους διεθνείς νομικούς ότι  δεν υφίστατο δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης από τις εγγυήτριες δυνάμεις είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά (*7). Επειδή δεν ήταν δυνατή η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, εκτός αν η Τουρκία συμφωνούσε να υπαχθεί στη διαδικασία του, και ήταν επιθυμητό να αποκτηθεί. Περαιτέρω επιβεβαίωση της  μη νομιμότητας της μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης μιας εκ των εγγυητριών δυνάμεων, η κυβέρνηση της Κύπρου (Πρόεδρος ο Γλαύκος Κληρίδης) συμβουλεύτηκε ανεξάρτητους νομομαθείς διεθνώς αναγνωρισμένους στη Χάγη, τον Δεκέμβριο του 2000 (Πρόεδρος ο Γλαύκος Κληρίδης). Το αποτέλεσμα ήταν μια Γνωμάτευση «Η συνθήκη Εγγυήσεως και η Νομιμότητα της Χρήσης Βίας στη Κύπρο», με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 2000 (*8). Έχοντας πετύχει αυτή την επαναβεβαίωση όσον αφορά τη μη νομιμότητα οιασδήποτε μονομερούς επέμβασης, η Ελληνοκυπριακή δεν επιδίωξε κατά τις περί ασφάλειας συζητήσεις στη Λευκωσία τον Μάιο-Ιούνιο του 2002 (με Πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη), να διευκρινίσει το άρθρο ΙV της Συνθήκης Εγγυήσεως.

*7. Γνωμάτευση «Άρθρο ΙV της Συνθήκης Εγγυήσεως και η νομιμότητα της χρήσης βίας» των Τζέιμς Κρόφορντ SC και Κρίστοφερ Γκρίνγουντ QC, 25 Ιουνίου 2000. Η επέμβαση ήταν δυνατή μόνο με εξουσιοδότηση βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η Γνωμάτευση επιβεβαίωσε τις απόψεις του καθηγητή Χανς Κέλσεν στη Γνωμοδότηση που έδωσε στα Ηνωμένα Έθνη τον Μάιο του 1959.

*8. Οι ανεξάρτητοι νομομαθείς που υπογράφουν τη γνωμάτευση ήταν: Τζόρτζ  Άμπι-Σάαμπ, Ντίτερ Μπλούμενβιτς, Αντόνιο Κασέσε, Ζαν-Πιερ Κοτ, Τζειμς Κρόφορντ, Τζον Ντάγκαρντ, Πιερ Μαρί Ντιπουί, Λόρι Φίσλερ Ντάμρος, Κρίς Φίλντερμανς, Τόμας Μ. Φράνκ, Κρίστοφερ Γκρίνγουντ, Γκέρχαρντ Χάφνερ, Βόγκαν Λόουι, Ντόναλντ ΜακΡάε, Αλέν Πελέ, Ζοέλ Ριντό, Χένρι Γκ. Σέρμερς, Μπρούνο Σίμα, και Κρίστιαν Τόμουσατ. Επιπροσθέτως ακόμα τέσσερεις κορυφαίοι διεθνώς νομικοί, ένα μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών και ένα πρώην μέλος της, ήταν παρόντες και συμφώνησαν με τη Γνωμάτευση, αλλά, με αίτημα της Κύπρου, δεν έλαβαν μέρος σ’ αυτή, διότι ήταν συνήγοροι της Κύπρου στην αγωγή εναντίον της Δημοκρατίας της Τουρκίας ή συμβούλευαν σε τακτική βάση τη Δημοκρατία της Κύπρου.»

Ο Γλαύκος Κληρίδης ζήτησε και έλαβε ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωμάτευση όσον αφορά την ΜΗ νομιμότητα της μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας, για να έχει ακόμα ένα δυνατό όπλο στην αντιμετώπιση της Τουρκικής προπαγάνδας αλλά και στρατηγικής διεκδίκησης του λεγόμενου δικαιώματος μονομερούς επέμβασης από την Τουρκία.

Είναι εθνικά ζημιογόνο και πλήττει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων (κυρίως των Ελληνοκυπρίων) αλλά και αφαιρεί από τη διαπραγματευτική δυνατότητα του σημερινού διαπραγματευτή, όταν σήμερα το 2016, Ελληνοκύπριοι επαναφέρουν το Τουρκικό αφήγημα περί δικαιώματος μονομερούς δικαιώματος επέμβασης. Η απενοχοποίηση της Τουρκίας με αυτό το αφήγημα είναι καταστροφική και πρέπει να σταματήσει από όπου και αν προέρχεται.

Κορυφαίοι Διεθνείς νομικοί διαψεύδουν αυτούς που ανερυθρίαστα επαναλαμβάνουν το Τουρκικό αφήγημα.

Ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης διαψεύδει, καταρρίπτει το αφήγημα και εκθέτει τον αντιπρόεδρο της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, Νίκο Τορναρίτη, και όσους τον ακολουθούν σε αυτή τη καταστροφική για τον τόπο μας τακτική.

Αφού τους εκθέτει και ο «πολιτικός τους πατέρας», ας σταματήσουν τώρα.

  • Ο κ. Αντωνιάδης είναι εκπρόσωπος Τύπου Δημοκρατικού Κόμματος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: