Εγκαινιάστηκε στη Γενεύη η φωτογραφική έκθεση του ΟΗΕ για το έργο της ΔΕΑ




Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στα Ηνωμενα Εθνη στη Γενεύη η φωτογραφική έκθεση για το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΑ, με φωτογραφίες του διακεκριμένου Nick Danziger και κείμενα του βραβευμένου Rory MacLean, η έκθεση “Κάτω από τις Χαρουπιές”, παρουσιάζει τις προσπάθειες της ΔΕΑ για εντοπισμό, ταυτοποίηση και επιστροφή στις οικογένειες των λειψάνων των αγνοουμένων στην περίοδο 1963/4 και 1974.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από από τον ΓΔ του γραφείου των ΗΕ στη Γενεύη Μίκαελ Μόλερ και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κρατών μελών και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Σε χαιρετισμό του, ο κ. Μόλερ εξήρε το έργο της ΔΕΑ λέγοντας ότι “σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, Ε/κ και Τ/κ επιστήμονες εργάζονται μαζί”, προσθέτοντας ότι η ΔΕΑ αποτελεί σύμβολο συμφιλίωσης και πρότυπο δικοινοτικής συνεργασίας.

Τα μέλη της ΔΕΑ ευχαρίστησαν τα ΗΕ για την στήριξή τους προς την ΔΕΑ και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις δικοινοτικές τους προσπάθειες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από τον επίσημο κατάλογο των 2001 αγνοουμένων, η ΔΕΑ έχει ταυτοποιήσει και επιστρέψει στις οικογένειες περισσότερους από 700.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: