Αρκετά με την Τουρκία! Πάγωμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητά το Ευρωκοινοβούλιο




Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο τελικό προσχέδιο ψηφίσματός του για την Τουρκία, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να κινήσουν τις διαδικασίες για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Αναφέρει ότι θα αναθεωρήσει τη θέση του όταν τα δυσανάλογα μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχουν αρθεί και αυτό θα βασιστεί στο κατά πόσο το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αποκατασταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Επίσης προειδοποιεί ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα έχει ως αποτέλεσμα την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ψυχροπολεμικό το κλίμα…

Το “ψυχροπολεμικό” κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας περιγράφει και η NRC Handelsblad υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη έχει εξαντλήσει την υπομονή της με την Τουρκία».

Η εφημερίδα παραπέμπει στο έντονα αρνητικό κλίμα που επικρατεί για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «έχει πλέον φτάσει στα όριά του με την Τουρκία».

Σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, συνεχίζει η εφημερίδα, κάθε άλλο παρά κεραυνό εν αιθρία αποτελεί η χτεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να ζητήσει το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με αφορμή το ‘πογκρόμ’ που έχει εξαπολύσει η τουρκική κυβέρνηση εναντίον της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ωστόσο ότι από την πλευρά της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Federica Mogherini εμφανίστηκε πιο συγκρατημένη και εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει ‘να μπουν σε ψυγείο’ οι σχέσεις των δύο πλευρών, απηχώντας έτσι και τις αντιλήψεις πολλών κρατών μελών που δίνουν προτεραιότητα στη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική, απειλεί να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με την Τουρκία. Οι Σοσιαλδημοκράτες, παρατηρεί η εφημερίδα, υιοθετούν την πλέον ήπια στάση απέναντι στην Τουρκία, ζητώντας το προσωρινό μόνο πάγωμα των διαπραγματεύσεων μέχρι να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλλει η τουρκική κυβέρνηση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η ατμόσφαιρα για την Τουρκία βάρυνε ακόμα περισσότερο ύστερα από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία περιγράφει με μελανά χρώματα την πρόοδο της χώρας, γεγονός που πολλοί ευρωβουλευτές θεωρούν ότι δεν πρέπει να μείνει χωρίς συνέπειες.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται μάλιστα στην εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, Ολλανδέζα ευρωβουλευτή των Εργατικών Kati Piri, η οποία υποστηρίζει κι αυτή το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γεγονός που την έχει μάλιστα καταστήσει persona non grata στην Τουρκία.

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται σύμφωνα με τη εφημερίδα ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans, ο οποίος θέλει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία μη διστάζοντας να παραδεχτεί ότι η ΕΕ δεν έδειξε αρκετή αλληλεγγύη προς την Τουρκία αφενός και να αναγνωρίσει το ρόλο του κινήματος Gulen στο πραξικόπημα αφετέρου.

Ωστόσο, ο Ολλανδός πολιτικός δεν μπόρεσε να προσκομίσει κανένα στοιχείο προκειμένου να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του αυτούς παρά τις παραινέσεις πολλών Ολλανδών ευρωβουλευτών, καταλήγει η εφημερίδα.

Αιμιλία Χριστοφή, Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Γαλλία, Στρασβούργο, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: