Αποσύρει το νομοσχέδιο για αναβολή των τοπικών εκλογών ο Σωκράτης Χάσικος




Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ανακοίνωσε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ότι αποσύρει το νομοσχέδιο για την αναβολή των δημοτικών/κοινοτικών εκλογών και ότι μέχρι τη Δευτέρα θα επανέλθει με νέο νομοσχέδιο για εκλογές δυόμισι χρόνων.

Είπε ότι το νομοσχέδιο για αναβολή των εκλογών, όταν η κυβέρνηση το κατέθετε, θεωρούσαμε πως ναι θα τύχει της στήριξης ενώ τώρα είναι ξεκάθαρο πως δεν θα τύχει της στήριξης.

“Δεν έχουμε καμία δυσκολία να αποσύρουμε το νομοσχέδιο, υπάρχει μια βάση για τη δεύτερη επιλογή, να πάμε για εκλογές για δυόμισι χρόνων. Θα κάτσουμε σήμερα να διαμορφώσουμε νέο νομοσχέδιο και να επανέλθουμε μέχρι τη Δευτέρα με συγκεκριμένη πρόταση για δυόμισι χρόνια”, είπε.

Σημείωσε ότι δεν είναι χαμένος κόπος, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το μεγάλο, που είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ότι όλοι ξέρουμε σε τι χάλια βρίσκονται οι δήμοι μας, τόσο ως προς τα οικονομικά, τη λειτουργία, την παραγωγικότητα και τον έλεγχό τους.

Είπε ακόμη ότι αν συμπίπτουν οι τοπικές εκλογές με τις ευρωεκλογές, θα υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, σε δηλώσεις της, ανέφερε ότι “το θέμα αναβολής των εκλογών δεν είναι πλέον ενώπιον μας, ήταν ξεκάθαρο από τις τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων αυτές τις ημέρες”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε η κ. Μαύρου, εξέφρασε προβληματισμό βλέποντας την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για πιθανή εκλογή νέων αρχών για δυόμισι χρόνια. Είναι ένας προβληματισμός, σημείωσε, που θα μας απασχολήσει και θα τοποθετηθούμε αναλόγως τις επόμενες ημέρες.

“Αντιλαμβάνεστε ότι ήδη τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά, πιθανές αλλαγές πρέπει να γίνονται με πολλή φειδώ λαμβάνοντας υπόψη και σε ποιο στάδιο της διαδικασίας βρισκόμαστε”, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής σημείωσε ότι «προμετωπίδα της πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και βεβαίως στο δεύτερο κομμάτι της σημερινής συνεδρίας έγινε συζήτηση των νέων εξελίξεων όπως έχουν κατατεθεί ενώπιον μας, πρώτα με την κατάθεση των δύο νομοθετημάτων εκ μέρους της Κυβέρνησης για την πιθανότητα αναβολής των δημοτικών εκλογών».

Ο ΔΗΣΥ, σημείωσε ο κ. Νουρής, «πρώτος, από τον περασμένο Ιούνιο, αντιλαμβανόμενος τη σημασία της μεταρρύθμισης και κυρίως από το γεγονός ότι θεωρούμε ότι είναι απόλυτα δημοκρατικό πρώτα και πάνω απ` όλα οι ίδιοι οι πολίτες, προσερχόμενοι στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, να γνωρίζουν επακριβώς τι ψηφίζουν, ποιους ψηφίζουν και για ποιους δήμους τους ψηφίζουν, εισηγηθήκαμε αναβολή των επερχόμενων δημοτικών εκλογών».

Τότε, υπενθύμισε, «τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον Ιούνιο, μας είχαν απαντήσει ότι είναι πρώιμο να συζητούμε σε εκείνη την χρονική στιγμή, από την ώρα που δεν είχε συζητηθεί στην ολότητά της η συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική πρόταση για το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο».

Σήμερα, είπε, «έχουμε φτάσει σε ένα καταληκτικό στάδιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θεωρούμε ότι η εισήγηση για αναβολή των εκλογών ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να προκύψει ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους εκλελεγμένους, σημερινούς αιρετούς αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους οποίους έχουμε συμφωνήσει το μοντέλο της αυτοδιοίκησης, να κληθούν να το εφαρμόσουν».

Παρά ταύτα, είπε, φαίνεται ότι η πρόταση δεν προκρίνεται και η Κυβέρνηση σήμερα διά του Υπουργού Εσωτερικών κατάθεσε ένα δεύτερο σχέδιο, το οποίο, όπως εξήγησε ο ίδιος, θα μπορούσε να είναι μια πρόταση μειωμένης θητείας των επερχόμενων εκλογών ακριβώς για να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής της μεταρρύθμισης, η οποία κρίνεται από όλους ως ύψιστης σημασίας και θα πρέπει να προχωρήσει η ψήφισή της πριν από τις επερχόμενες εκλογές.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι εμμένουμε ότι η δική μας θέση περί αναβολής των εκλογών είναι αυτή η οποία θα έπρεπε να προκριθεί, θα μελετήσουμε εάν έρθει τέτοια πρόταση ενώπιον μας. Διαφορετικά, σημείωσε, προχωρούμε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με τους αρχικούς, δικούς μας σχεδιασμούς όπως αυτοί έχουν ετοιμαστεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι το κόμμα του ως θέμα αρχής τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής κανονικών εκλογών με βάση τις συνταγματικές διατάξεις, οι οποίες υποκρύπτονται μέσα στο Σύνταγμα, ως βασικές γενικές αρχές δικαίου, όπως είναι η δημοκρατική αρχή, και αρχές της λαϊκής κυριαρχίας.

“Εμείς ως ΔΗΚΟ και για νομικούς και για πολιτικούς αλλά και για ηθικούς λόγους πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή του νόμου και της διαδικασίας εκλογών γιατί με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη των πραγμάτων δημιουργεί κωλύματα στη λειτουργία της δημοκρατίας και αντιστρατεύεται της επιθυμίας, της λαϊκής εντολής και της βούλησης του λαού”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, συνέχισε, εμπαίζουμε με αυτόν τον τρόπο τη θέληση όλων εκείνων των ανθρώπων ακόμη και των κομμάτων την επιθυμία αλλά και τη λειτουργία με σκοπό τη διεκπεραίωση και υλοποίηση του νόμου να γίνουν εκλογές εντός ενάμισι μήνα. Επομένως, ανέφερε, με το να δημιουργείται όλη αυτή η σύγχυση συνεχώς, νομίζω ότι προσβάλλουμε και τη νοημοσύνη του κόσμου αλλά και όλων αυτών που ήδη έχουν προχωρήσει με αποφάσεις να είναι υποψήφιοι και να ενταχθούν σε μια διαδικασία εκλογής.

Για το θέμα των δυόμισι χρόνων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι συνταγματικά δικαιολογημένο, προσθέτοντας ότι “μπορεί να υπάρξει νομικά εκλογή για μια περίοδο περιορισμένης διάρκειας γιατί αυτό ανανεώνεται και δίνεται μέσα από τη λαϊκή εντολή, μέσα από απόφαση του εκλογικού σώματος. Θα το δούμε, θα το εξετάσουμε στα συλλογικά όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε”.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: