Αποχή από δηλώσεις, ενέργειες που θα δυσκολέψουν επανάληψη συνομιλιών, ζητά ο γ.γ. ΟΗΕ




Πρόσκληση προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να πράξουν τα μέγιστα για να ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν, απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν με γραπτή του δήλωση, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Ειδικό του Σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

“Παρά τις καλύτερες προσπάθειες των κκ Αναστασιάδη και Ακιντζί, οι συνομιλίες δεν απέδωσαν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σχέση με τα κριτήρια των εδαφικών αναπροσαρμογών και αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο για να προβληματιστούν για την πορεία προς τα μπρος”, αναφέρει ο κ. Μπαν.

Υπογραμμίζει πως συμμερίζεται την απογοήτευση των ηγετών οι οποίοι ήλπιζαν ότι οι συνομιλίες του Μοντ Πελεράν θα άνοιγαν το δρόμο για την τελική φάση των συνομιλιών, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι εκείνο το βράδυ χιλιάδες πολίτες και από τις δύο κοινότητες συγκεντρώθηκαν στη Λευκωσία σε υποστήριξη του κοινού οράματος των ηγετών για ενωμένη πατρίδα.

“Ο ΓΓ είναι πεπεισμένος για τη συνεχή επιθυμία των ηγετών να φέρουν σε πέρας αυτές τις προσδοκίες με μία αμοιβαία επωφελή λύση. Στους Κύπριους δεν αρμόζει τίποτε λιγότερο”, τονίζει.

Ενθαρρύνοντας τους δύο ηγέτες να πράξουν τα μέγιστα για την υπερπήδηση του εμποδίου, υπενθυμίζει ότι στους περασμένους 18 μήνες σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε όλα τα κεφάλαια και τους καλεί να συνεχίσουν να οικοδομούν πάνω σ’ αυτά τους τα επιτεύγματα.

“Ο ΓΓ προτρέπει τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις προσπάθειες σε ευθυγράμμιση με την κοινή τους δέσμευση να πράξουν τα μέγιστα με σκοπό να καταλήξουν σε διευθέτηση εντός του 2016. Ειδικά σε μία περιοχή και σε ένα κόσμο που σημαδεύεται από αυξημένη ένταση, δεν θα πρέπει να αφήσουν αυτή την ευκαιρία να ξεγλιστρήσει”.

Ο Μπαν γκι-Μουν Μουν επαναβεβαιώνει την προσωπική του υποστήριξη καθώς και τη δέσμευση του διεθνούς οργανισμού να φτάσουν στον τελικό τους στόχο, διευκρινίζοντας ότι θα γίνει σεβαστό ότι το μελλον των Κυπρίων θα αποφασιστεί από τους Κύπριους για όλους τους Κύπριους.

Ταυτόχρονα δηλώνει ότι θα έλθει σύντομα σε επαφή μαζί τους για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, ενώ ο ειδικός του σύμβουλος με τον οποίο βρίσκεται σε συνεχή επαφή εκτιμά την κατάσταση.

Ο Μπαν γκι-Μουν προτρέπει τα μέρη να αποφύγουν δηλώσεις και ενέργειες που θα καταστήσουν δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών και τους υπενθυμίζει ότι προσωρινά πισωγυρίσματα δεν είναι ασυνήθιστα όταν πλησιάζει η τελική φάση διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Καταλήγοντας, ο ΓΓ καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδίως τις εγγυήτριες δυνάμεις να πράξουν τα μέγιστα υποστηρίζοντας τους ηγέτες στη διάρκεια των προσεχών ημερών και εβδομάδων, οι οποίες θα είναι κρίσιμες για τις διαπραγματεύσεις και το μέλλον της Κύπρου.

Απ. Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: