Ανώμαλη προσγείωση… Ο Ακιντζί απορρίπτει την ορθή θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις»




Λευκωσία: Η τουρκοκυπριακή πλευρά πηγαίνει στην Ελβετία με ρεαλιστικά και λογικά όρια, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και ευχήθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά “να αφήσει την απόλυτη προσέγγιση και να έρθει και αυτή με ρεαλιστικά και λογικά πλαίσια”, κατά την έκφρασή του.

Με την προσέγγιση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις, τίποτε δεν δεχόμαστε», δεν μπορεί να επιτευχθεί μια λύση, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης μιλώντας στην τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους στο αμερικανικό “πανεπιστήμιο” Κερύνειας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι γνωρίζουν πως υπάρχει ένα όριο σε αυτά που θέλουν, αλλά οι Ε/κ πρέπει να δείξουν κατανόηση, “να μπορέσουν να καταλάβουν τις δικές μας ανησυχίες. Εάν ο ένας καταλάβει τις ανησυχίες του άλλου και σε αυτό το νησί ισότιμα, ελεύθερα και με ασφάλεια ως κοινότητες, ως ίσες συνιστώσες πολιτείες μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον με έναν ενεργό διαμοιρασμό στην ομοσπονδιακή εξουσία, αυτό θα είναι ένα σενάριο προς όφελος όλων”.

Στα δικά του μάτια, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, η Ελβετία δεν είναι το τέλος αλλά “ένα στάδιο πριν φτάσουμε στο τέλος. Εάν από εκεί φύγουμε χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, πλέον θα έρθει η ώρα να προβληματιστούν όλοι το 2017 και για το Κυπριακό. Ίσως να είναι οι τελευταίες προσπάθειες για την αναζήτηση μιας ομοσπονδιακής λύσης”.

Η εβδομάδα στην Ελβετία θα είναι σημαντική, είπε επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι μια ομοσπονδιακή δομή διζωνική, δικοινοτική που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστώντων πολιτειών και η κατάληξη σε μια δομή στην οποία θα μπορούν να πουν ναι και οι δύο πλευρές.

Γι’ αυτό, είπε, πρέπει να αξιολογήσουν αυτή την ευκαιρία “νούσιμα” γιατί βλέπουν πως η λύση του Κυπριακού θα ανοίξει νέους ορίζοντες στους Τ/κ, τους Ε/κ, στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδα και Τουρκίας – ΕΕ. “Μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει ασφάλεια, δεν μπορεί να είναι λύση, αυτό το ξέρουμε όλοι μας. Οι άνθρωποι, είτε κοινωνικά είτε ατομικά, θέλουν οπωσδήποτε την ανάγκη να αισθάνονται ασφαλείς. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική αυτού”.

Γι` αυτό να αφήσουν, είπε, οι Ε/κ “την απόλυτη προσέγγιση περί μηδενικού στρατού και μηδενικών εγγυήσεων”, όπως υποστήριξε. “Θέλουμε να κατανοήσουν και οι ίδιοι ότι δεν πρόκειται με αυτή την προσέγγιση να οδηγηθούμε σε μια λύση”, πρόσθεσε.

Ορθολογική πραγματιστική λύση ζητούμε αλλά υπάρχουν και σε αυτά όρια, είπε προσθέτοντας ότι τη στιγμή που αυτά τα όρια θα τα ξεπεράσουμε, η λύση δεν θα είναι εφικτή και δεν θα μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Ευχήθηκε δε οι Ε/κ “να έρθουν εκεί με ανοικτές ιδέες και να έχουν μια προσέγγιση όχι απόλυτη, αλλά να μας ακούσουν και να καταλάβουν πραγματικά τις ανησυχίες μας”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: