Αγαλλίαση στη Μόσχα για τη νίκη Ράντεφ στη Βουλγαρία: Bλέπει συνεργασία το Κρεμλίνο




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ελπίζει σε μεγαλύτερη “συνεργασία” με τη Βουλγαρία και τον “αδελφό” λαό της χώρας αυτή χάρη στη “νέα ώθηση” στις σχέσεις μεταξύ της Σόφιας και της Μόσχας μετά την εκλογή του φιλορώσου Ρούμεν Ράντεφ στις προεδρικές εκλογές.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ράντεφ, ο Πούτιν δηλώνει “πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στον διμερή πολιτικό διάλογο χάρη στις κοινές προσπάθειές μας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία και η Βουλγαρία θα καταφέρουν “να διευρύνουν την εποικοδομητική συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, προς το συμφέρον των αδελφών λαών των δύο χωρών”.

“Η Βουλγαρία είναι μια χώρα πολύ σημαντική για εμάς” υπογράμμισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Είχαν εκπονηθεί γιγαντιαία κοινά σχέδια όμως, για κάποιους λόγους, ματαιώθηκαν, κάτι για το οποίο λυπούμαστε πολύ” είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Βουλγαρία ήταν ένας από τους σταθμούς του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που επρόκειτο να εφοδιάζει την Ευρώπη με ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το σχέδιο όμως εγκαταλείφθηκε το 2014, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, μετά τις πιέσεις που άσκησαν οι Βρυξέλλες στις βουλγαρικές αρχές.

Στη συνέχεια η Ρωσία επέλεξε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός άλλου αγωγού, του TurkStream. Όμως η Βουλγαρία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, εξέφρασε την επιθυμία να “αναγεννηθεί” ο South Stream, με κάποια άλλη μορφή. “Δεδομένης της σημερινή κατάστασης η προοπτική (μιας αναγέννησης του σχεδίου αυτού) είναι ελάχιστα πιθανή”, σημείωσε ωστόσο ο Πεσκόφ.

14/11/2016 18:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: